Olvasási idő: 4 perc

„A német választók több, mint a fele kormányváltást szeretne.”

Félidőhöz érkezett a két évvel ezelőtt kormányt alakító hárompárti koalíció, melynek kezdeti örömmámora és ambíciója mára már kifulladni látszik. Eddigi hivatali idejük alatt az akkori új kormány tagjai komoly gazdasági, politikai és társadalmi nehézségekkel voltak kénytelenek szembenézni. Az ezekre a külső és belső kihívásokra adott kormányzati válaszok azonban – a közvélemény-kutatásokat vizsgálva – nem igazán nyerik el a társadalom többségének szimpátiáját, illetve a koalíción belül is mély törésvonalakat okoznak.

A német közlekedésilámpa-koalíció a félidőig a maga módján rosszul sáfárkodott. Az újév beköszöntére újabb mélységeket ért el a közvélemény-kutatásokban, és a teljes népesség körében már csupán alig több mint 30 százalékot remélhet. Összességében a polgárok több mint 80 százaléka nem elégedett a szövetségi kormány munkájával, és a jelenlegi helyzet alapján a lakosság kevesebb, mint egyhetede tekint bizakodással 2024-re és a közeli jövőre.

Ezek is a rossz kormányzás következményei, valamint abból adódnak, hogy nem sikerül kezelni a jelen kihívásait, ideértve a migrációs politikát, valamint a gazdaság- és energiapolitikát- fejtette ki előadásában Bauer Bence, az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója.

Még ha a közeljövőben nem is fenyegeti államcsőd Németországot, a behúzott adósságfék legkésőbb a szövetségi alkotmánybíróság ítélete óta gondoskodik arról, hogy spórolni kelljen. Az országnak kiadási problémái vannak. Ez Christian Lindner pénzügyminiszter számára is világos, hiszen miközben milliárdok mennek el Ukrajnára, a migrációra és fejlesztési segélyekre, a német polgároknak most már állniuk kell ezt a terhet. Ők most már a bőrükön is érzik a megszorításokat. Ez tapasztalható is az országban, gondoljunk csak a gazdatüntetésekre és azok követeléseire, amelyet a német lakosság túlnyomó többsége támogatott.

Az, hogy Németországban hatalmas a társadalmi feszültség, teljesen egyértelmű, és gyors trendfordulóra semmilyen kilátás nincs. Kérdés, hogy tud -e a polgári oldal hasonlóan sikeresen profitálni a közlekedésilámpa-koalíció kudarcából. Képesek -e a polgári erők katalizátorként használni ezeket a társadalmi válságokat a saját programjuk keresztülviteléhez és a többség megszerzéséhez?

A német politikában a polgári fordulatot illetően vegyesek a kilátások. A polgári és konzervatív erők megosztottak. A nem baloldali pártok ma már a szavazatszámokat tekintve hasonló támogatást élveznek. A CDU/CSU a legjobb esetben azzal számolhat, hogy az SPD-vel és az

FDP-vel alkot „Németország-koalíciót”. Egy hasonlóan erős és mindenkit egyesítő vezéregyéniségről is csak álmodhatnak Németországban a különböző színű polgári pártok, ami az új fellendülés egyik legfontosabb előfeltétele. Egy magát komolyan vevő, határozott polgári politikára mutatkozik igény. Az ehhez szükséges építkezést azonban ellenzékben kell elvégezni.

Minden válságból lehet növekedni, épülni és megújulni. Ezért amikor az ország közhangulata a mélyponton van, az egyben esély egy, a koalícióval szembeni alternatív politikai ajánlat újbóli felemelkedésére. A kanyarban előzni – ez lehetne egy németországi polgári reneszánsz mottója. Magyarország reményteljesen tekint a német politikára.