Olvasási idő: 2 perc

A német megszállás elleni fellépés lehetőségeiről, az ellenállás kockázatáról és a zsidó tanácsok szerepéről tudhatott meg többet a szombathelyi MCC képzési központ hallgatósága Veszprémy László Bernát Tanácstalanság – A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944-1945 című könyvének bemutatóján.

Veszprémy László Bernáttal, a Corvinák fiatal főszerkesztőjével a szombathelyi képzési központ Középiskolás Programjának 11. évfolyamos diákja, Németh-Papp Áron beszélgetett a német megszállás idején felállításra került zsidó tanácsok holokausztbeli szerepéről. A szerző kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a közbeszédben rengeteget forog a holokauszt témája, és számtalan vád hangzik el a zsidó vezetőséggel kapcsolatban, a téma meglepően keveset kutatott, igen csekély az alapos feldolgozást nyújtó szakírás. Különösen igaz ez a vidéki tanácsok munkájára. Éppen ezért a Tanácstalanság megírásakor László arra törekedett, hogy minél több hiteles forrást tudjon felmutatni, s ezzel a korábbiaknál árnyaltabban tudja bemutatni, milyen lehetőségei voltak a tanácsok elnökeinek a zsidóság védelmezésére, vagy épp milyen módon kényszerültek rá a megszállók utasításainak teljesítésére.

A koraeste során szó volt a tanácsok jogi hátterének kidolgozatlanságáról, a gettórendőrség feladatairól és gettókon kívül élő lakosság tehetetlenségéről. A korabeli sajtóban megjelenő hírek jelezték, hogy valami borzalom közeledik, mégis legtöbben elzárkóztak az információk elől, talán el sem hitték igazán, hogy megtörténhet az, amit a hasábokon olvasnak. A holokauszt eseményeivel kapcsolatban valószínűleg az a legnagyobb dilemma: a félelmetes információk birtokában ki és vajon mit léphet, illetve aki nem lép, az miért nem teszi.