Olvasási idő: 3 perc

A fehér karácsony mítoszát is érintette hétfői előadásában Szebenyi Péter, az MCC Klímapolitikai Intézetének munkatársa, aki emellett (vagy ezzel együtt) influenszerkedik is környezetvédelmi témában. Ez a résztvevők életkorából is kikövetkeztethető volt, hiszen a Szolnoki Szakképzési Centrum diákjai szép számmal képviselték iskolájukat.

A Klímapolitikai Intézet a karácsony közeledtével nemrégiben publikált egy tanulmányt, amiből kiderül, hogy bár sokan nosztalgikusan gondolunk gyerekkorunk hóval borította, meghitt ünnepeire, ezt leginkább az idő távlata teszi fehérré. Ugyanis a megvizsgált időszakot tekintve sokkal többször nem volt hó hazánkban, mint amennyiszer gondolnánk. Az emlékek mellett sok más tényező is befolyásolja havas vágyainkat. Leginkább a 18-19. század „kis jégkorszaka”, amikor valóban sokszor szánkózhattak az emberek, még akár az Alföldön is. Mindemellett a 20. században az angolszász országokból beáramlottak a „white christmas” dalok és filmek, ami szintén erősítette bennünk az elképzelést, miszerint nincs karácsony hó nélkül – ahogyan az utóbbi években Kevin nélkül sincs.

A történelmi tények, előzmények mellett praktikus tanácsokat is magával vihetett a hallgatóság, például a faválasztás kapcsán. A legelterjedtebb forma a műfenyő és a vágott fenyő, de már a résztvevők között is előfordult a másik két kategória: a földlabdás és az alternatív fenyő is. A téma kapcsán kiderült: azért is érdemes MCC előadásokra járni, mert az előadók nem fukarkodnak az „üzleti ötletekkel” sem. Szolnokon még nem terjedt az az extra lehetőség, amiről Péter beszélt: a fenyőkölcsönzés. A résztvevők megállapodtak abban, hogy ez akár egy új üzleti vállalkozásban is testet ölthetne.

Az sem elhanyagolható, hogy jelen gazdasági helyzetben környezettudatos ajándékozással (régi, nem használt, de egyébként jó állapotú készülékeink, eszközeink családon belüli vagy azon kívüli ajándékozása) takarékoskodhatunk is. Napjainkban talán még jobban felértékelődik a drága dolgok helyett az együtt töltött minőségi idő, megfelelően megtervezett ünnepi menüvel. Ki gondolta volna, hogy ezzel is tehetünk környezetünkért?!

Az előadás utáni kérdéseknél nem maradhatott ki a foci VB és a japán szurkolók példamutató szemétszedése a lelátókon, ami legutóbb egy kolozsvári sporteseménynél köszönt vissza. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a média társadalomformáló szerepére. Az egyik résztvevő a nemrégiben nyílt szolnoki közösségi kertekhez kért ötleteket, ennek kapcsán is a média fontosságára hívta fel Péter a figyelmet. Fejlődési lehetőség a közösségi kertek mellett a komposzt szomszédság, amire szintén praktikus ötleteket halhattak az érdeklődők. Reméljük, ezen tanácsokkal hozzájárultunk Szolnok zöldebbé tételéhez és a környezetvédelem népszerűsítéséhez.