Olvasási idő: 3 perc

Február 20-án Ezerarcú demokrácia címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

A KP szombatot megelőző napon szintén online formában a KáPénteket is megtartottuk. Erre az alkalomra egy különleges, interaktív foglalkozással készültünk két tapasztalt pszichológus, Dr. Márky Ádám, Szőnyi Lídia és Hal Melinda vezetésével. A stressz: barát vagy ellenség című workshop során a programhoz csatlakozók áttekintették azokat a módszereket, amelyekkel az online oktatás, a társas elszigeteltség, és az érettségivel együttjáró belső feszültség hatékonyan enyhíthető.

Az online szakmai napot Nyirkos Tamás, politikai filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének oktatójának, emellett 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézet munkatársának prezentációja nyitotta meg. Az előadás a demokrácia különböző jelentéseibe kínált részben történeti, részben elméleti bevezetést, kitérve varázserejével kapcsolatos – John Dunn angol politikatörténész szerint „mágikus”, más szerzők szerint misztikus vagy vallásos – várakozásaink szellemi gyökereire is.

A délután folyamán két program közül választhattak a diákok. A MCC Vitaakadémia tagjai által koordinált vitakörökben a résztvevők a délelőtti előadás témájához kapcsolódó tételmondatok mentén szabályozott keretek között vitázhattak, fejlesztve ezzel az érveléstechnikai, retorikai készségeiket.

Mindemellett a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) kutató történészei vezetésével a szakmai naphoz csatlakozó diákoknak lehetőségük volt izgalmasabbnál izgalmasabb, a 20. század magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódó prezentációkba is belehallgatni.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetőek meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, március 20-ai képzési alkalmunkon.

Fotó: Otterbein Gréta