Olvasási idő: 5 perc

Február 20-án Ezerarcú demokrácia címmel megrendeztük Középiskolás Programunk szakmai napját. A jelenlegi járványügyi intézkedéseknek megfelelően a programot online közvetítéssel valósítottuk meg.

A KP szombatot megelőző napon szintén online formában a KáPénteket is megtartottuk. Erre az alkalomra egy különleges, interaktív foglalkozással készültünk két tapasztalt pszichológus, Dr. Márky Ádám, Szőnyi Lídia és Hal Melinda vezetésével. A stressz: barát vagy ellenség című workshop során a programhoz csatlakozók áttekintették azokat a módszereket, amelyekkel az online oktatás, a társas elszigeteltség, és az érettségivel együttjáró belső feszültség hatékonyan enyhíthető.

Az online szakmai napot Nyirkos Tamás, politikai filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Politológia Tanszékének oktatójának, emellett 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézet munkatársának prezentációja nyitotta meg. Az előadás a demokrácia különböző jelentéseibe kínált részben történeti, részben elméleti bevezetést, kitérve varázserejével kapcsolatos – John Dunn angol politikatörténész szerint „mágikus”, más szerzők szerint misztikus vagy vallásos – várakozásaink szellemi gyökereire is.

A délután folyamán két program közül választhattak a diákok. A MCC Vitaakadémia tagjai által koordinált vitakörökben a résztvevők a délelőtti előadás témájához kapcsolódó tételmondatok mentén szabályozott keretek között vitázhattak, fejlesztve ezzel az érveléstechnikai, retorikai készségeiket.

Mindemellett a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) kutató történészei vezetésével a szakmai naphoz csatlakozó diákoknak lehetőségük volt izgalmasabbnál izgalmasabb, a 20. század magyar történelem meghatározó eseményeihez kapcsolódó prezentációkba is belehallgatni.

Az eseményről készült fényképek alább tekinthetőek meg. Minden KáPés diákunkat szeretettel várjuk következő, március 20-ai képzési alkalmunkon.

 

Az eseményről egyik diákunk írt beszámolót:

Az MCC Középiskolás Programja 2021.02.20-án megtartotta hagyományos KP szombati napját. Sajnos a megszokott személyes találkozásokra még nem kerülhetett sor, így a program online keretek között valósult meg „Ezerarcú demokrácia” címmel. Nagyon érdekes vélekedéseket és gondolatokat hallhattunk a fő előadásban Nyirkos Tamás politikai filozófustól, aki a demokrácia különböző jelentéseibe kínált bevezetést történeti és elméleti síkon. Manapság, főleg az amerikai elnökválasztás kapcsán, szerintem ez volt a leggyakrabban előforduló szó a koronavírus után. A demokrácia az évek során meglepő változásokon ment keresztül, s ezekre is jól rámutatott az előadó.

A délutáni programokon vitakörök és a 20. századi történelemmel kapcsolatos előadások közül választhattak a jelentkezők. A vitakörök az MCC Vitaakadémia tagjainak vezetésével valósultak meg, a résztvevők a témához kapcsolódó, meghatározott tételmondatok mentén, szabályozott keretek között vitázhattak, fejlesztve ezzel az érveléstechnikai, retorikai készségeiket.

Akik nem a vitaköröket választották, azok a második világháborúval, vagy az azt követő magyar kommunista rezsimmel kapcsolatban hallgathattak érdekes előadásokat a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) kutató történészeitől. Előadást hallhattunk az egyházüldözésről a kommunista diktatúra alatti Magyarországon, Magyarország mozgásteréről a II. világháború idején, valamint a Rákosi-diktatúra hírhedt helyszíneit is megismerhettük, de a nemzeti gyászparkokban folyó orvosszakértői munka legizgalmasabb eredményeit is megtudhattuk a szakértőktől.

Számomra nagyon érdekes volt ez az előadássorozat és ezáltal maga a nap is. Örülök annak, hogy a KP szombati alkalmakkal ilyen témákkal is találkozhatunk és megismerhetjük hazánk korábbi, elnyomó hatalmának tetteit. A NEB előadója felajánlotta a segítségét abban, hogy szívesen segít egy túra/kirándulás szervezésében, amelyet korábban a rezsim ilyen szörnyű és megdöbbentő tevékenységekre használt.

Boncsarovszky Péter
Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr

Fotó: Otterbein Gréta