Olvasási idő: 2 perc

3-4 nap detox kell ahhoz, hogy a képernyőfüggőség csillapodjon – tudtuk meg Szülők Akadémiája rendezvényünkön, melynek vendége Fegyverneki Gergő magyar-média szakos tanár, módszertani tréner, digitálispedagógia-szakértő volt. A szakember rendkívüli humorával is megörvendeztette a veszprémi közönséget a nélkülözhetetlen tapasztalatokat és tudást átadó előadása közepette.

Gyakran tesszük fel a kérdést: Miért telefonfüggők a mai gyerekek? Miért chaten beszélgetnek szívesebben? Mi köti le őket a ritka gyér tartalmú videókban is? Mi lehet a vonzó abban, ha egy influenszer műsorát nézve fogyasztja el a gyermek a vacsoráját? A válasz megdöbbentően egyszerű: a figyelem hiánya. Felgyorsult világban nem kapnak kellő figyelmet a gyerekek, nincs meg az a mennyiségi és/vagy minőségi idő, amit velük kellene tölteni. Gyakran a szülő magán segít azzal felülkerekedni feladatait, hogy a digitális babysittinget veszi igénybe. Tekintettel arra, hogy a képernyők pedig gyorsan és erős függőséget tudnak okozni, így könnyen hatalmukba kerítik és ott is tartják gyanútlan áldozataikat. Mindamellett, hogy az okoseszközök már életünk szerves részét képezik, és kiszolgálnak bennünket a rohanásban, gyermekeinket komolyabb indok nélkül tesszük a cyber-póráz végére, hisz „butafonon” is meg lehet kérdezni, hogy hazaért-e az iskolából. Viszont a detoxhoz a szülők összefogására lenne szükség, hiszen amíg a közös online játék, az informatikai rivalizáció köti össze a gyerekeket, addig a helyzet változása sajnos nem elvárható.

Hogy szükség van informatikai ismeretekre a modern világban, az nem vitatható. Van mit csinálni a digitális térben, van mit mutatni a gyerekeknek. Csak kérdés, hogy ki mutatja meg és hogyan vigyázunk rájuk itt. Autót sem adunk oda jogosítvány és a KRESZ ismerete nélkül a gyerekünknek ballagási ajándékba. Az internethasználatba is be kell vezetni, segíteni, támogatni és felügyelni őket, hogy ne legyenek veszélynek kitéve – fejtette ki országunk ismert digitálispedagógia-szakértője.