Olvasási idő: 4 perc

Meg kell értenünk Európát, hiszen csak így tudjuk magunkat megértetni Európával – hangzott el az Europica Varietas könyvsorozat bemutatóján. Az MCC által szervezett esemény egyik vendége Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter volt.

Nemrégiben jelent meg az MCC Press és az Osiris közös kiadásában az Europica Varietas sorozat első három darabja, amelynek Osztovits András és Gyurgyák János voltak a szerkesztői. A kiadványok az EU alapító atyáinak gondolatait közvetítik, amelyek különösen aktuálisak lehetnek a mai időszakban, amikor Európa és az Európai Unió is válságban van.

A könyvsorozat egyik kiadója, az MCC Press két éve alakult meg és ezalatt mintegy 70 könyv jelent meg náluk- erről is beszélt köszöntőjében Gorácz Anikó. A kiadó kommunikációs vezetője elmondta, hogy elsősorban társadalomtudományi témájú könyveket jelentetnek meg, de már többször elkalandoztak a szépirodalom területére is. „Minden könyvbemutató, így a mai is, ünnep a számunkra, hiszen ilyenkor találkozhatunk az alkotók (szerzők, szerkesztők, lektorok, fordítók), valamint a jelenlegi és a leendő olvasók- fogalmazott Gorácz Anikó. Gyurgyák János, az Osiris Kiadó vezetője arról beszélt, hogy az Europica Varietas könyvsorozat most bemutatandó és készülő darabjai alapvetően Európa és az EU történetéről szólnak, de ezt szeretnénk bővíteni a jövőben olyan művekkel, amelyek Európa mai problémáival is jobban foglalkoznak.

„Európa kapcsán akarva akaratlanul nekem is alapvetően az EU jut eszembe. Az alapító atyák úgy indultak neki az integrációnak, és ez a folyamat jelenleg is ott tart, hogy a mai napig nincs egybehangzó, egységes válasz arra, hogy mit értünk például az európai közösség alatt” – mondta el Osztovits András egyetemi tanár. A kötet egyik szerkesztője szerint ma is vannak olyan kérdések, amikre tudnia kellene az EU-nak egységes választ adni. Ilyen például az, hogy elméletileg kik azok az országok, akik egyáltalán szóba jöhetnek az uniós bővítés során.

A Gallai Sándor iskolavezető által moderált eseményen Navracsics Tibor az EU egyik atyjaként emlegetett Robert Schuman volt francia miniszterelnököt idézve arról beszélt: mielőtt Európa gazdasági, katonai egységgé válna, kulturális egységgé kell válnia. Európa elsősorban kulturális egység. Szükség van egy nemzeti kultúrák között, mögött meghúzódó közös európai kultúrára - hangsúlyozta a politikus. A miniszter kifejtette: napjainkban egy közös európai politikai képződmény szülési fájdalmait érzékeljük, de még nem látni, milyen lesz az eredmény.

„Az EU akarhat demokrácia lenni, de amíg nincs mögötte politikai közösség, addig nem lesz demokratikus politikai legitimációja. Sokáig tartott, amíg az unió eldöntötte, hogy akar-e egyáltalán demokrácia lenni, ez sokáig nem volt rövid távú cél. Most sem maga az EU próbál demokrácia lenni, inkább a tagállamokon próbál számon kérni valamiféle homályos demokrácia-kritériumokat – fogalmazott a miniszter. Az európai föderalizmusról szólva Navracsics Tibor kifejtette: az EU nem európai szuperállam, hanem a nemzetállamokat meghaladó államközösség irányába tart.

Az MCC Press és az Osiris Kiadó Europica Varietas című könyvsorozatának első darabjai közül kettő az unió alapító atyáinak, Jean Monnet-nak és Robert Schumannak az írásait, a harmadik pedig Oscar Halecki lengyel történész Európa millenniuma című munkáját tartalmazza.