Olvasási idő: 4 perc

A márciusi KP szombat központi témája ez Európai Unió működése és a közelgő EP választás volt.

Március 16-án került megrendezésre a 2018/19-es tanév tavaszi félévének második KP szombati képzési alkalma. A hamarosan esedékes EP-választás kapcsán, az Európai Unió működésébe avattuk be a programon részt vevő diákokat.

A délelőtti előadás során Dr. Dúró József politológus-közgazdásztól hallhattuk a legfontosabb tudnivalókat az Európai Unió intézményeiről, illetve a közelgő EP választásokról. Az előadást interaktív csoportos beszélgetés követte a délelőtt elhangzott témák kapcsán.

Délután kisebb csoportokra oszlott a 120 fős társaság. 50 diák vett részt az Európai Parlament Modell szimuláción, ahol a résztvevők az EP képviselők munkáját próbálhatták ki: négy országot képviselve bizottsági és plenáris ülésen vettek részt, határozati javaslatokat vitattak meg, majd szavaztak ezekről.

25 fő a Fishbanks döntésszimulációs játékon vett részt, ahol közös használatú természeti javak kormányzását próbálhatták ki. A játék a megújuló erőforrások viselkedése mellett jól modellezi a piaci verseny logikáját, illetve a kooperáló és versengő hozzáállások közötti különbséget.

A többi résztvevő két további alternatív program közül választhatott. Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa politikai beszédelemző szemináriumot tartott, ahol az elmélet mellé egy nagyon gyakorlatias feladat is társult, mindenkinek írni kellett egy saját politikai beszédet, majd előadnia a többiek előtt.

Negyedik választható délutáni programunk a már hagyománnyá vált vitakör volt, ahol a nap témájához kapcsolódó tételmondat mellett vagy ellen, szabályozott keretek között sorakoztatták fel az érveiket a diákok. A vitát Jereb Botond, az MCC Juniorképzésében részt vevő diák vezette.

A szombati programról Borsos Kincső Kinga, KP-s diákunk készített beszámolót:

"2019 februárjában csatlakoztam az MCC Középiskolás Programjához, ez volt a második KP szombat és első KáPéntek, amin részt vettem. Izgultam, mert senkit nem ismertem, kissé féltem az előítéletektől és a klikkesedéstől. Az aggodalmaim azonban fölöslegesek voltak.

A légkör, az emberek, minden momentum pozitív csalódás volt számomra. A KáPéntek átcsapott KP szombat hajnalba, nagy örömömre. Akkora lelkesedés, őszinte kíváncsiság volt mindenki felől mindenki felé, amit én eddig nem sokszor tapasztaltam. Élettörtének, álláspontok, gondolatkörök cseréltek gazdát. Minden egyes megnyilvánulás, eszmecsere hozzátett a másikhoz, és biztosra veszem, hogy barátságok is kötődtek. Megfáradva, kevés alvással, de hatalmas izgalommal vártuk a KP szombatot.

Dr. Dúró József előadása nagyon jó volt, megtalálta velünk a közös hangot, a mi nyelvünkön kommunikált velünk, nagyon élvezetes volt, nem a szakzsargon, hanem a kamasznyelv használatával, humorral fűszerezve adott át nekünk ismeretet az Európai Parlamentről, működéséről. A legnagyobb érdeklődés a szimulációs játékokat övezte. Én a MEP (Európai Parlament Modell) szimulációs játékán vettem részt. A kezdeti feszültség, mely átjárta az aulát, szépen lassan eltűnt és már csak a játék heve, mint egy hatalmas hullám sodorta a résztvevőket és mindenki hagyta, hogy vigye az ár. Szuper volt! Átélhettünk milyen lehet egy parlamenti ülés, a nagyok közé képzelhettük magunkat, nagyon élveztük. Aki pedig nem az Európai Parlament Modellen vett részt, három alternatív program közül választhatott. Volt egy másik szimulációs játék (Fishbanks), volt vitakör, valamint politikai beszédelemző szeminárium is.

Összességében szuper hétvége volt, szuper emberekkel, szuper élményekkel! Örülök, hogy a részese lehettem, és ezúton szeretném megköszönni az MCC KP csapatának, hogy lehetőséget adnak nekünk, hogy többek lehessünk."

Borsos Kincső Kinga
Szolnoki Széchenyi István Gimnázium