Olvasási idő: 2 perc

Ésszel és szívvel a konformizmus ellen – Böszörményi-Nagy Gergely a zalaegerszegi MCC-ben Nonkonform című könyvének bemutatóján bátorította a zalai fiatalokat is arra, hogy legyenek bátrak és fogalmazzanak meg önálló véleményt, akár a főárammal szemben is.

A szerző a könyvekhez fűződő viszonyára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy sokat olvasott a családi könyvtár gyűjteményéből, illetve az önálló gondolatformálás kialakulásában meghatározóak voltak számára ifjúságának sci-fi bestsellerei is.

A bemutatón a könyvben megfogalmazott nonkonformista gondolatok közül fejtett ki néhányat, hangsúlyt kapott például az a tétel, hogy a vallás és a tudomány nem egymás ellentétei. A könyvben külön fejezet szól az éghajlatváltozással kapcsolatos konformista tézisek cáfolatáról, amellyel kapcsolatban a szerző közönségkérdést is kapott. Böszörményi-Nagy álláspontja szerint bár a bioszféra problémái nem lokálisak, az egyes nemzetek hatékonyabbak lehetnek a klímacélok elérésében, mint a nemzetközi klímacsúcsok. Az egyén és a közösség képességeihez viszonyított reális célokat érdemes kitűzni, amelyeket el is lehet érni, hiszen bár a klímaváltozás okkal van napirenden, szupranacionális szinten nincs esély az éghajlatváltozás problémáinak megoldására. A szerző felhívta a figyelmet a helyhez kötődés fontosságára, annak identitás-formáló hatására is. A képernyős tevékenységről szólva kifejtette, hogy a digitalizáció leépíti a képzelőerőt, roncsolja a rövid távú memóriát és egyfajta szellemi buborékba zárja az embert.

A könyvbemutató után a dedikálás során a szerzővel egyéni beszélgetésekre is sor kerülhetett.