Olvasási idő: 3 perc

Március 31-én a Média Iskola és a Nemzetközi Kapcsolatok Iskola Ambassador’s Talks című előadássorozatának vendége Habsburg Eduard, Magyarország vatikáni nagykövete volt. A Nagykövet a hallgatókkal folytatott beszélgetésben először a családi ágát - a József Nádortól (1795-1847) származó „magyar” eredetét - ismertette. „Mi, Habsburgok, egy nagy család vagyunk, körülbelül 300 taggal, és sok gyermekkel”. A „magyar ághoz” körülbelül hatvanan tartoznak. - mondta.

Elmondása szerint, a vatikáni nagykövetként eltöltött öt év életének legteljesebb időszaka volt. Leírta néhány találkozását Ferenc pápával: „Hihetetlenül karizmatikus személyiség”- mondta -, „ugyanakkor azt is tudja, hogy ő a főnök - végül is a Vatikán egy Monarchia, teljhatalmú uralkodóval.”

A Nagykövet megosztott egy anekdotát arról, amikor Magyarország államfője, Áder János látogatást tett a Vatikánba. Az egyik cél az Eucharisztikus Kongresszus előkészítése volt, amelyet még ebben az évben Budapesten tartanak. (Valószínűleg maga a Pápa Budapestre utazik.) Egy vatikáni tisztviselő arról próbálta meggyőzni Ádert, hogy vegye a migrációt a kongresszus témái közé. Áder előrehajolt a nagyon „magyar bajuszával”, és így szólt: „Engedje, hogy őszinte legyek: Nem”. Ezután pedig „felsorolt öt érvet, amiért szerinte ez nem jó ötlet. Büszke voltam rá.”

A migráció kérdésében Magyarország és a Vatikán véleménye eltér. De az egyház helyesli Magyarország családpolitikáját, és nemrég megjegyezte, hogy a „Hungary Helps” is egy jó kezdeményezés. Ez a program segítséget nyújt az üldözött keresztény közösségek számára, más ehhez hasonló program nem létezik a világon. „Kezdetben, a Vatikán hezitált” – mondta Habsburg Eduard. De az idővel „megértették, mit is csinálunk valójában, és hogy ez egy jó dolog”. Nemrégiben Ferenc pápa Irak északi részébe utazott, hogy meglátogassa az ottani keresztény közösséget. Ott találkozott Tristan Azbejjel is, aki a Hungary Helps programért felelős magyar államtitkár.

Habsburg Eduard egyik legkedvesebb emlékét is megosztotta: "Elvitt a Vatikán szentmiséjére egy 20 keresztény diákból álló csoportot, akik üldözött közösségekből jöttek - Szíria, Nigéria. Ferenc pápa megállt, hogy beszéljen velük, pontosabban egy nigériai hallgatóval, aki az iszlamista Boko Haram terrorszervezet támadása következtében az egész családját elvesztette. Az említett fiatalok mind a magyar állam költségén tanulnak Magyarországon. Miközben Ferenc pápa a hallgatókkal beszélt, rápillantott a magyar zászlóra, amelyet a magyar delegáció hozott. Majd ismét ránézett. Utána pedig csak megragadta, és a kamerák elé tartotta.” - mesélte Habsburg, mosollyal az arcán.

Az ilyen pillanat - tette hozzá - a legjobb PR, amelyet Magyarország valaha is kaphat: jót tesz, és ezt megmutatják.