Olvasási idő: 3 perc

Halhatatlan sportolókat látott vendégül január 16-án az MCC szolnoki képzési központja. Az Aba-Novák Agóra terme megtelt érdeklődőkkel, köztük a Szolnoki Sportcentrum vívó-, és kajak-kenu szakosztályának csillogó szemű sportolóival.

Nagy Tímea és Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnokok saját karrierjükről, sikereikről és kudarcaikról meséltek a színpadon Bernáth Orsolya, az MCC szolnoki képzési központ képviselet-vezetőjének moderálása mellett. Egy rövid köszöntő után a sportolók felelevenítették karrierjük kezdeti időszakát. Mindketten fiatalon kezdték a sportot, és mint kiderült, mindkettőjüknél egy fiú iránti rajongás állt a sport szeretete mögött.

A meghívott halhatatlan sportolók felidézték sportmúltjuk főbb állomásait, említést téve a kezdeti nehézségekről és sikerekről. „A győzelem mellett meg kellett tanulnunk elfogadni a vereséget is.” – emelte ki Kőbán Rita, akinek szavait Nagy Tímea is megerősítette. Tímea elmondta, hogy Atlantába éremesélyesként indult, de kiesett. Ez az egy momentum többet tanított neki, mintha akkor ott éremmel tért volna haza.

A két női sportikon azt is elmesélte, hogyan tudták a sportkarrierjüket összeegyeztetni az iskolai élettel. Arra a kérdésre, hogy miről kellett lemondanuk a sport miatt, mindketten azt a választ adták, hogy mindenről, ugyanakkor semmiről. Az volt a természetes, hogy sportoltak, ami lemondással jár. Cserébe viszont olyan helyekre is eljuthattak, ahova másképp nem lett volna lehetőségük. Emellett olyan kitartást, akaraterőt is kaptak a sport által, ami a mai napig végigkíséri az életüket.

Az utolsó, Mit éreztek mikor megszólalt a Himnusz és ők a dobogó felső fokán álltak? kérdés többek szemébe könnyeket csalt.

Mindketten elmondták, hogy fantasztikus érzés; abban a pillanatban nem csak ők, hanem egy egész ország jelképesen ott áll a dobogón, mert ez nem csak az ő, hanem egész Magyarország dicsősége és érdeme.

Az előadás végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel a vendégeknek. Kőbán Ritát többen személyesen is ismerték, mivel sportkarrierje során többször járt Szolnokon edzőtáborban. Sokakat érdekelt,hogy miért szeretett itt edzeni

Több fiatal edzési, táplálkozási tanácsot is kért tőle. Egyikük saját eredményeit „hasonlította” össze az ő eredményeivel, és elárulta: célként tűzte ki az olimpikonok eredményeinek „megdöntését”.