Olvasási idő: 2 perc

A Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző III. évfolyama elérkezett utolsó képzési hétvégéjéhez. A negyedik szakmai hétvége online keretek között, május 28-30 között került megrendezésre. A résztvevők ezúttal is rengeteg új ismerettel gazdagodhattak, köszönhetően az interaktív és sokszínű programnak.

A képzés a hagyományos kötetlen „Kérdezz! – Én felelek” programmal indult. A diákok Barta Józsefnek, a KMKSZ alelnökének tehették fel kérdéseiket. Második nap Talpas Botond, az MCC Erdélyi tevékenységekért felelős igazgatója Dobsa Istvánnal, a KMKSZ ISZ elnökével beszélgetett az erdélyi és kárpátaljai magyar közösségek közti párhuzamokról, a közösségépítés fontosságáról, és ezen belül az MCC értékteremtő tevékenységéről.

A szombati nap legizgalmasabb része, a Projekt-munkák előadása volt. A diákok fél éven keresztül Projektmunka keretében kiscsoportokban dolgoztak együtt, ahol közéleti, szakpolitikai, gazdasági vagy szociális kihívásokra reflektáló projektötleteiket dolgozták ki. Az év folyamán üzleti terv és egy erre épülő prezentáció készítése volt elvárás a diákoktól, amelyet a nap folyamán szakmai zsűri előtt adtak elő. Az előadások végeztével kiválasztásra került a legjobban teljesítő csoport. A nap egy pódiumbeszélgetéssel zárult a nemzetpolitikai támogatási rendszer múltjáról és jelenéről Erdélyi Rudolf Zalánnal, a Bethlen Gábor Alapkezelő vezérigazgatójával. A beszélgetést Kovács Zoltán, az MCC Üzleti Ismeretek Műhely vezetője moderálta. A beszélgetés során többek között a nemzetpolitikai intézményrendszerről és a BGA tevékenységéről kaptak átfogó képet a diákok.

A vasárnapi munka „Public Speaking” workshoppal telt. Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Toastmasters Hungary és a Speak Academy alapítója tartott előadást. A kommunikációs tréningen az interaktív elméleti bevezető után a diákok gyakorlati példákon keresztül mélyíthették tudásukat.