Olvasási idő: 3 perc

A túlzott közösségi média használat erősen torzíthatja a fiatalok önképét – ez volt a fő üzenete a "A filteren túl: a fiatalok testképe a közösségi média korában" című legutóbbi előadásunknak. A debreceni MCC-ben a szakértők egyetértettek, érdemes alternatív szabadidős tevékenységeket szervezni a túlzott képernyőhasználat helyett és annak alternatívájaként.

Központunkban a fiatalok testképének torzulásáról és az online világ kihívásairól Nilotpal Bhattacharjee, az Assam University doktorandusza és Pöltl Ákos, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutató-szakértője beszélt. Az indiai szakértő gondolatait rögtön egy kérdéssel kezdte: "A filterek valóban javítják a személyiségünket, vagy csak egy látszat mögé rejtik az igazi önmagunkat?" Szerinte az online térben a valóság és a fikció határai elmosódnak, és ez komoly hatással lehet a fiatalok önértékelésére és mentális egészségére. Rámutatott, a közösségi média platformok negatív hatásai közé tartozik a depresszió, szorongás, önkárosító viselkedés, alacsony önértékelés és negatív testkép fokozódása. A káros gyakorlatok, mint a testgyalázás, a cyberbullying és az összehasonlítás kultúrája egyre gyakoribbak. Az online interakciók anonimitása és azonnalisága bátorítja az embereket arra, hogy bántó megjegyzéseket tegyenek mások külsejére – vázolta Nilotpal Bhattacharjee.

Pöltl Ákos megoldásokat is javasolt a problémák kiküszöbölésére. A kutató szerint meg kell erősíteni a családi kapcsolatokat, közös programokat jó szervezni és egészséges képernyőhasználati szokásokat érdemes kialakítani. Hangsúlyozta: "fontos, hogy nyitottan beszéljünk a közösségi média kockázatairól, és bátorítsuk egymást az alternatív tevékenységekre. Az alapja ennek a problémának, hogy az okostelefon, hogyha egy gyerek kezébe kerül, akkor arra használják, hogy több órát eltöltsenek naponta ezzel.” Szerinte más aktivitás sokkal inkább fejleszti a fiatalok agyi kapacitásait és mentális képességeit. Pöltl Ákos javasolta a sportokat, zenehallgatást, tollal történő írást, élő beszélgetést. Szerinte ezek olyan cselekvések, amelyek az agy fejlődéshez elengedhetetlenek.