Olvasási idő: 3 perc

A Hungary Foundation és a Mathias Corvinus Collégium (MCC) által közösen szervezett Budapest Fellowship Program ösztöndíjasai június 13. és 17. között Erdélybe látogattak, ahol az amerikai kutatók az erdélyi magyarság múltjának és jelenének történelmi, politikai és kulturális vetületeit tanulmányozták.

A washingtoni székhelyű Hungary Foundation és a Mathias Corvinus Collegium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködésben 2020-ban hívta életre a Budapest Fellowship Programot. A program egyedülálló lehetőséget nyújt amerikai kutatóknak és szakembereknek arra, hogy gyarapítsák történelmi és kulturális ismereteiket Magyarországról, valamint Közép-Európáról. A Budapest Fellowship Program tematikus szemináriumokat, széleskörű kapcsolatépítési lehetőséget, valamint tanulmányutakat kínál a programban résztvevőknek. Az ösztöndíjasok a kutatási és publikálási tevékenységeik, valamint az MCC-ben történő oktatás mellett budapesti befogadó intézményeknél szereznek gyakorlati tapasztalatot. A program célja, hogy a legrangosabb nemzetközi szaktekintélyeket bevonja az MCC tevékenységébe, egyúttal a magyar tudományos- és közéletbe, valamint közösséget építsen a magyarság történelmét és kultúráját mélységeiben ismerő, arra nyitott amerikai kutatókból és szakemberekből.

A program részeként látogatott Erdélybe Stephen Sholl, akinek kutatási területe az Amerikai Egyesült Államokban meglévő Magyarország-kép vizsgálata, valamint Nicole Nemeth jogász, aki az elmúlt tíz hónapban a határon túli magyar kisebbségek jogaival kapcsolatban végzett kutatásokat. A szakemberek a négy napos programsorozaton felfedezték Erdély különböző vidékeit és bepillantást nyertek az erdélyi magyarság történelmébe, kultúrájába, így a többi között felfedezték Kolozsvárt, leszálltak a tordai Sóbánya mélyére és Torockót is meglátogatták. Az erdélyi látogatás alkalmával az amerikai ösztöndíjasok helyi szakemberekkel is találkoztak, akik szaktudásukkal segítették minél jobban megérteni az erdélyi magyarság mibenlétét.

„A kezdetektől fogva fontos szempont számunkra, hogy a tízhónapos programban ne csak magyarországi kirándulásokat tegyenek a résztvevők, hanem a Kárpát-medencének más országaiba is ellátogassanak. Már a program első évében is volt arra lehetőség, hogy az ösztöndíjasok Erdélyben is megismerjék a helyi magyarsággal kapcsolatos ügyeket, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egy átfogó képet kapjanak az ott élő magyarok életéről. A mostani öt napos találkozó az MCC kolozsvári központ munkatársainak szaktudása és nyitottsága nélkül nem jöhetett volna létre.”- hangsúlyozta a Budapest Fellowship Program igazgatója, Zeöld Zsombor.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó tevékenységének fontos pillére a nemzetközi kapcsolatok bővítése, az intézmény nemzetközi láthatóságának növelése. Ezáltal hallgatóink olyan tudományos közegben tanulhatnak, amely nagyban hozzájárul munkaerőpiaci lehetőségeik javításához, hazai és nemzetközi szakmai sikerek eléréséhez.

A programról további információ: https://mcc.hu/budapest-fellowship-program

Fotó: Bethlendi Tamás, Kiss Gábor