Olvasási idő: 3 perc

Az Erdélyi Politikai Iskola második hétvégi programjának a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság adott otthont, ahol a hétvége folyamán sok szakmai program hangz

Az Erdélyi Politikai Iskola második hétvégi programjának a Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság adott otthont, ahol a hétvége folyamán sok szakmai program hangzott el, köztük magyar, angol és román előadók részvételével.

Az első napon a résztvevők ellátogattak a Balassi Intézet Bukaresti Magyar Intézetébe, ahol az intézet igazgatója, Kósa András László fogadta őket kultúrdiplomáciai előadásával. Ezután a Petőfi Házban a képzés egyik beadandó feladatok prezentálására került sor, amely után a résztvevők egymást értékelték pozitív kritikákkal és fejlesztendő területek azonosításával.

A képzés második napján több szakmai előadást hallgathattak meg a résztvevők. Richard Hamilton, a Department for Business, Energy and Industrial Strategy stratégiai igazgatója tartott előadást az üzlet és a kormányzat kapcsolatáról. Dukász Magor kommunikációs szakértő, digitális stratéga a közösségi médiának a politikára gyakorolt hatásáról beszélt, különösen kitérve a Facebook, és általában a social media szerepére a kampányban és a politikai kommunikációban.

A délutáni és a másnap délelőtti szemináriumon a résztvevők gyakorlati készségein volt a hangsúly: tévésinterjú-szimuláció keretében politikai kommunikációs készségeiket fejleszthették, kipróbálhatták milyen politikusként vagy riporterként egy interjúban szerepelni. A résztvevők a program során reflektálhattak egymásra és saját magukra, valamint szakértői visszajelzést is kaptak teljesítményükről. A harmadik nap délutánján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke tartott szemléletes előadást politikai kommunikációról és kampányszervezésről. 

A negyedik és egyben utolsó napon Victor Negrescu, a Román Külügyminisztérium európai ügyekért felelős minisztere az Európai Unió közép-kelet-európai fejlesztési politikájába vezette be a hallgatóságot. Erről és az Erdélyi Politikai Iskoláról a román sajtó is beszámolt. Végül Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese tartott előadást Tárgyalástechnika a Dâmbovița partján címmel. A nap utolsó programjaként a résztvevők beülhettek az RMDSZ frakcióülésére, meghallgatva az ott zajló politikai ügyeket, vitákat.