Olvasási idő: 5 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által, a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) partnerségben szervezett E

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) által, a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) partnerségben szervezett Erdélyi Politikai Iskola november 3. és 5. között tartotta meg első képzési alkalmát azoknak a fiataloknak a részvételével, akiket a program a közéleti szereplés kihívásaira fog felkészíteni.

A képzés célja, hogy praktikus politikai ismertekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni hosszú távon. A program azoknak nyújt kiváló lehetőséget, akik a pártpolitika működésének megértése segíti közösségi tevékenységeik, vállalkozásuk vagy munkájuk kiteljesítését, valamint azok számára is, akik politikusi karriert kívánnak befutni. 

A programban részt vevők a képzés során betekintést nyerhetnek a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés folyamatába, a közvélemény-kutatás módszertanába, valamint fejleszthetik vezetői készségeiket tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeinken. 

A résztvevők számára négy hétvége biztosítja azokat a képzési alkalmakat, amelyeken fejleszthetik készségeiket, bővíthetik ismereteiket, valamint e-learning képzés során előadások videó- és hanganyagai, valamint e-learning tananyagok (politikai filozófiai, politikai elemzés, közgazdasági ismeretek) segítségével különféle beadandó feladatokat készítenek.

A képzésre több mint kilencvenen jelentkeztek, közülük huszonhárman kezdhették meg a programot. A felvételin elsősorban a közéleti aktivitás, a motiváció, a képzés hasznosulása, a képzés szellemiségéhez való illeszkedés, a jó problémamegoldó készség és a magas szintű angol nyelvtudás képezték az értékelés szempontjait. A résztvevők Erdély különböző területeiről érkeztek és különböző szakmai háttérrel rendelkeznek. 

Az első hétvégi programnak Kolozsvár adott otthont. Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese nyitó előadásában bemutatta az Erdélyi Politikai Iskola programját, struktúráját, céljait.

A hétvégén több szakmai előadás is elhangzott. Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója, a Migrációkutató Intézet főigazgatója tartott előadást a közvéleménykutatási eredmények felhasználásáról és a politika természetéről. Tony Hockley, a London School of Economics and Political Science (LSE) oktatója négy részből álló, angol nyelvű előadásában a viselkedési közgazdaságtan szakpolitikai alkalmazásaira helyezte a hangsúlyt, valamint a brit identitás és a Brexit kérdéskörét is körbejárta. Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője az alkotmány szerepéről és a társadalom jogi formálásáról beszélt. Számos kérdés és hozzászólás követte az előadásokat, érdekes párbeszéd bontakozott ki az előadók és a hallgatóság között.

Az utolsó szakmai program egy kerekasztal-beszélgetés volt Székely István (az RMDSZ ügyvezető alelnöke); Gulyás Gergely (a Fidesz frakcióvezetője); valamint Orbán Balázs (a Századvég kutatási igazgatója, Migrációkutató Intézet főigazgatója) részvételével. A beszélgetést Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója moderálta. Az eszmecsere érintette az erdélyi magyar és a magyarországi politikai szereplők közötti együttműködést, továbbá a beszélgetés résztvevői megvitatták az európai integráció jövőjét is.

A hétvégét ünnepélyes beszédek zárták. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a közéleti szerepvállaláshoz szükséges készségek és kvalitások, valamint a többséggel való párbeszéd megteremtésének fontosságára irányította a hallgatóság figyelmét. Gulyás Gergely beszédében kiemelte, mekkora relevanciával bír annak az elitnek a kinevelése és megfelelő képzése, amelyik a kisebbségi magyarokért lesznek képesek tenni. Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint az Erdélyi Politikai Iskola képzése kiemelten fontos a tekintetben, hogy nemcsak közéleti részvételre és megszólalásra buzdít, hanem mindehhez megfelelő felkészültséget is biztosít.
Végezetül Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója mondott köszönetet a jelentkezőknek és mindenkinek, aki a képzés létrejöttében szerepet vállalt, támogatta azt. 

  Erről beszámoló olvasható ITT és ITT továbbá ITT.

  A képeket Bethlendi Tamás (BITS Photo ) és Serar Szabolcs készítették.