Olvasási idő: 4 perc

Május 14-én “Ép testben ép lélek” címmel rendeztük meg Középiskolás Programunk szakmai napját az MCC budapesti képzési központjában.

Délelőtt Dr. Papp Miklós görögkatolikus pap, morálteológus, egyetemi oktató, a 777 keresztény blogon A Papp Válaszol rovat szerkesztője, valamint az ugyanezt a nevet viselő könyv szerzője tartotta meg előadását ”A Papp válasza a lelki egyensúly megtalálásához” címmel. Beszédében a stabil világnézet és értékrend fontosságát emelte ki a magán és a szakmai élet szempontjából is.

A pizzaebédet követően, a délután folyamán hatféle program közül választhattak a résztvevők.

Akik szívesen töltötték az időt ezúttal az MCC falain kívül, azok egy vezetett sétán vehettek részt a Pesti Vigadóban.

Akik az MCC épületében maradtak, azok részt vehettek a „Függőség négy arca” című workshopon, ahol a diákok egy 24 éves drogfüggő férfi életútját dolgozták fel interaktív módon, ezáltal megismerhettek a függőség kialakulásához vezető tényezőkkel. A foglalkozás során a függőség témáját a család, a kortárs közösség és a drogpolitika szempontjából is körüljárták, megvizsgálva, hogy a drogfüggőség kialakulására ezen tényezők hogyan hatnak.

A Mélylevegő Projekt által vezetett foglalkozáson a diákok a mentális egészséggel és annak megőrzésével foglalkoztak, ehhez ismertek meg gyakorlatban is alkalmazható technikákat.

Pál Emese és Lajos Jonatán workshopján a lelki egészség volt a központi téma. A foglalkozás keretében hasznos ismereteket és praktikus tanácsokat kaptak a diákok, amelyekkel játékosan és interaktív módon újragondolhatták az önmagukról alkotott képüket is.

Az MCC Juniorképzéséhez öt iskola tartott felvételi előkészítőt. Ez a program alapvetően az érettségiző diákoknak szólt, hiszen az MCC Juniorképzése az egyetemen első éves hallgatókat célozza meg. Minden MCC-s iskolát két jelenleg ott tanuló hallgató képviselt, a diákok arra a foglalkozásra jelentkezhettek, amelyik iskola tevékenysége leginkább érdekelte őket.

Az MCC is felelősséggel követi a szomszédos Ukrajnában zajló háborús eseményeket. Kötelességünknek érezzük a fegyveres konfliktus elől menekülő, illetve otthonukban kitartó kárpátaljaiak támogatását. Ezen a programon a diákok segíthettek az adománycsomagok összeállításában, amelyekkel támogatjuk a bajba jutott embereket, családokat. A foglalkozás kezdetén Réti Gergő rövid oktatást tartott arról, hogy hogyan is lehet részt venni az adománycsomagok összeállításában, illetve a résztvevők megismerhették az adománygyűjtés teljes folyamatát és megtanulhatták, hogy hogyan tud az ember hatékonyan segítséget nyújtani társainak egy nehéz szituációban.

Tate Sanders amerikai vendégoktatónk „American expectionalism, America superpower” angol nyelvű foglalkozásán, a résztvevők megfejthették, hogy honnan ered az amerikaiak kivételességtudata. A foglalkozás második felében pedig kiderült, hogy miképp válhatott Amerika vezető világhatalommá.

Bár kimerítő napot tudunk a hátunk mögött, reméljük, hogy a változatos programkínálatunkban minden résztvevő talált kedvére valót és sikeresen tudta gazdagítani a tudását.