Olvasási idő: 3 perc

Az élsport szépségeiről és nehézségeiről dr. Hegedűs Csaba birkózó (olimpiai bajnok (1972. München), világbajnok, kétszeres Európa-bajnok, hétszeres magyar bajnok), valamint Nagy Tímea vívó (kétszeres olimpiai bajnok (2000. Sydney, 2004. Athén), hatszoros világbajnok, Európa-bajnok, hatszoros magyar bajnok) mesélt a zalaegerszegi MCC újfent teltházas rendezvényén.

A már több mint 30 éve megalapított Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke és tagja sok érdekes történetet megosztott a hallgatósággal, felelevenítették sportólói pályafutásuk meghatározó pillanatait. Nagy Tímea elmesélte, hogy egy szerelem miatt kezdte el a vívást és fiatalként annyira tehetségtelennek gondolták, hogy el is akarták küldeni a sportegyesületből. A vívásban viszont annyi örömöt és kihívást talált, hogy kemény munkával az élre tört, két olimpiát is megnyert. Hegedűs Csaba már fiatalként is tehetségesnek bizonyult több sportágban is. Ő szerezte a magyar olimpiai csapat történetének 100. aranyérmét, amikor az 1972-es müncheni olimpián a kötöttfogásúak 82 kilogrammos súlycsoportjában olimpiai bajnok lett.

Mindketten egyetértenek abban, hogy egy sportoló akkor tud kiemelkedni, ha másoknál mindig eggyel többet tesz az eredményért. Nagy Tímea például még a terhessége alatt is edzett, aminek eredményéül olimpiai aranyat hozott haza. Hegedűs Csaba, a Tuskirály – így becézik, mert az összes mérkőzést tussal nyerte meg – pedig minden sérülése után keményebben edzett, mint azelőtt. A birkózó elmondta: „Engem mindig az vonzott, ami nagyon nehéz, szinte lehetetlen”, s 74 évesen is igyekszik eszerint a mottó szerint élni.

A rendezvényen jelen voltak a zalaegerszegi Judo, Birkózó és Vívó Egyesület versenyzői, edzői, vezetői is, a legkisebbektől egészen a nagyokig. A sportolók a fiatal generációt rengeteg tanáccsal látták el, a kitartás és a hit mellett a mester-tanítvány viszony is szóba került. Elmondásuk szerint a mentális felkészültségüknek kardinális szerepe van abban, hogy valaki a világcsúcson legyen, de arra is figyelmeztették a fiatalokat, hogy nem szabad a sport miatt elhanyagolni a tanulást, hiszen a versenysportban bármikor jöhet egy olyan sérülés, ami véget vethet a sportkarriernek.

A közvetlen hangulatú kerekasztal-beszélgetés után az előtérben folytatódott a beszélgetés, és a lelkes fiatalság autogramot kérhetett és közös fényképeket is készíthetett a bajnokokkal.