Olvasási idő: 2 perc

Magyarország a klímaszájhősök korában is megalapozott vállalásokat tesz – emelte ki dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője az MCC Nagykanizsára szervezett előadásában.

Az energiaválság Európában minden országot érint, azonban minden ország más helyzetből indulva keres megoldásokat. Ahhoz, hogy az energiaszektor kizöldüljön, áldozatokat kell hozni az egyén és a társadalom szintjén is. Az európai helyzetet értékelve dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője elmondta, az EU tagországok jelentős része nem klímabajnok, hanem klímaszájhős; a 2020-as célok (nem)teljesítéséről szóló jelentést nem reklámozzák, inkább újabb nehezen elérhető célszámokat tűznek ki. Európában az orosz földgáz helyettesítését rövid távon a hazainak számító szén- és lignit készletekre, a biomasszára és egyéb megújulókra lehet alapozni, de gőzerővel építenek 25 LNG-terminált is.

Magyarország energiaellátása vonatkozásában az előadó kiemelte, hogy az orosz földgáz hiányában B tervet jelenthetnek a hazai energiahordozóink, az energiaszuverenitásunk növelése. A még rendelkezésre álló hazai földgáz- és kőolaj készletek, a biomassza-, biogáz-, a geotermikus energia és egyéb hazai megújulók, de végső esetben itt van a jelentős mennyiségű barnakőszén és lignit-készletünk is. Ne felejtsük el, hogy ellátásbiztonsági szempontból a Paksi Atomerőmű is hazainak számít, mert két évre elég fűtőanyag van betárolva a telephelyén.

A teltházas előadás után néhány – főleg a megújuló energia témakörébe tartozó – kérdés is elhangzott.