Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt években párhuzamosan futó válságok következményeként rengeteg kérdés foglalkoztatja nemcsak a szakértőket, hanem az átlag uniós polgárokat is.

Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Intézetének igazgatója a következő kérdéseket vitatta meg az érdeklődő szombathelyi közönséggel:Összeomlik-e társadalmunk? Milyen szerepet kap a klímapolitika az elkövetkező években? Elhozza-e ez az időszak a zöldpolitika felvirágzását?

Az elmúlt pár évet a válságok koraként is emlegethetjük, hiszen a média is egyre csak azt sugallja felénk, a bolygónk benépesítésével és a rohamos gazdasági növekedéssel erőforrásainkat fokozottan kihasználjuk, a klímaváltozás elkerülhetetlenné vált, sötét jövőt vizionálunk. Ez régóta fennálló probléma, azonban az utóbbi években beköszöntött Covid járvány fokozta az energiaválság nehézségeit. 2021-ben az európai országok elkezdték feloldani korlátozásaikat, azonban ezt mind egyidőben tették meg, az újrainduló iparágak hatalmas energiaéhségét egyszerre kellett kielégíteni. Felmerül a kérdés, hogy a szomszédunkban zajló orosz-ukrán konfliktus mekkora mértékben befolyásolja majd Európa energiaellátását. Az Oroszországból érkező gáz az uniós teljes ellátás mintegy 40 %-át teszi ki, tehát amennyiben leállnak az orosz szállítások, az Unió földgázigényét egyértelműen nem tudná kielégíteni más forrásból.

Ezekben a válságos időkben az energia- és klímakérdések biztonsági kérdésekké alakultak át. A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, miszerint a terheket nem szabad olyan mértékben növelni, hogy az a magyar életszínvonal csökkenését eredményezze. Litkei Máté hangsúlyozta, a mai helyzetben olyan politikára van szükség, ami a biztonságot helyezi az elrugaszkodott ideológiák elé.