Olvasási idő: 5 perc

Ünnepélyes évnyitóval indították el az Erdélyi Politikai Iskola hatodik évfolyamának képzéseit Kolozsváron, november 25-én. A Mathias Corvinus Collegium (MCC), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által partnerségben szervezett díjmentes képzésre 19 fiatal nyert felvételt.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017-ben indította el az MCC az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel partnerségben, a Pro Iuventute Egyesület támogatásával. A magyar és angol nyelven zajló, ingyenes képzéssorozat négy intenzív képzési hétvégéből áll, ahol a fiatalok készségfejlesztő tréningen vehetnek részt, illetve neves és elismert magyar és külföldi szakértőkkel, gyakorló politikusokkal találkozhatnak. A megnyitóval egybekötött első képzési hétévégt november 25–27. között rendezték meg Kolozsváron.

A pénteki évnyitón Szerényi Szilárd, az Erdélyi Politikai Iskola programvezetője köszöntötte a jelenlevőket, majd Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szólt az egybegyűltekhez. Elmondta: szükségünk van minden fiatalra az anyaországban és a Kárpát-medencében hiszen olyan világban élünk, ahol a haza, nemzet, egyház és vallás nem népszerű fogalmak, az egyéni érdekeket pedig a közösségi érdek fölé helyezik. Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, európai parlamenti képviselő szerint a politikai iskola diákjainak az erdélyi magyar értelmiség részeként utat kell mutatni a közösségnek. Ebben az MCC által nyújtott Kárpát-medencei kapcsolatrendszer is fog segíteni.

Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntőjében kijelentette: az erdélyi és magyarországi magyaroknak közös ügyei vannak, és a hallgatóknak is felelőssége, hivatása, kötelessége van ebben az ügyben, ahogy az identitásképzésben is. Szilágyi Dóra, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke a MIÉRT alelnökeként is köszöntötte az egybegyűlteket. Arra biztatta a fiataloka, hogy az ambíciót hasznosan és okosan fektessék be, hogy a közösség nyerjen belőle. Geréd Imre, a Pro Iuventute Egyesület elnöke felidézte, hogy hat éve egy baráti beszélgetésen merült fel az Erdélyi Politikai Iskola létrehozása az MCC-nél. Célként megfogalmazták, hogy a politikai iskola bárkinek elérhető képzést nyújtson, és olyan szakemberek tanítsák a diákokat, akik tapasztalatból tudnak beszélni.

Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenyégért felelős igazgatója szerint érdekes Kárpát-medencei együttműködés gyümölcse az Erdélyi Politikai Iskola. A képzés alumnusaként felidézte, hogy egykori diáktársai közül mára többen is szerepet vállalnak kormányzati intézményekben, az MCC pedig továbbra is támaszt ad a diákoknak, akik terveznek, feladatot és felelősséget vállalnak. A köszöntők sorát Kosztrihán Dávid, az MCC Közéleti Programok igazgatója zárta, majd Magyar nemzetpolitika a terepen címmel beszélgetett Szilágyi Péterrel, Vincze Lóránttal és Szilágyi Dórával.

A panelbeszélgetésen Szilágyi Dóra arra hívta fel a figyelmet, hogy hatalmas fejlődésen ment át a nemzetpolitika, érezhetjük az összetartozást, hiszen 2010-től saját bőrén érezheti mindenki, hogy milyen magyar állampolgárságot kapni. Szilágyi Péter hozzátette: hosszú időnek kellett eltelnie, hogy 2010-ben teljes politikai felhatalmazással kezdhessék el a munkát. A helyettes államtitkár szerint ez minőségi ugráshoz vezetett a nemzetpolitikában, mára pedig a 15 milliós magyarság lélekben együtt van. Vincze Lóránt, aki több mint tíz éve foglalkozik a kisebbségvédelem ügyével, hozzászólásában rámutatott: a nemzetpolitikának egyelőre kevés irodalmi háttere van, így izgalmas, hogy a tartalmát magunk alakítjuk és visszük el Európába. A képviselő elmondta: a nemzetpolitika sokáig csupán magyar ügyként jelent meg nyugaton, de sikerült európai kontextusba helyezni, és napirendre helyezni az európai kisebbségek kérdését.

A hétvége folyamán dr. Eric Hendriks szociológus, az MCC vendégoktatója The nature of dictatorships – an academic insight címmel tartott előadást a hallgatóknak, majd Hajdú Anna és Laczai Róbert pszichológusok krízismenedzsment gyakorlata következett Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! címmel. A vitakultúra alapjait Fekete Sándor vitavezető ismertette, majd az EU következő költségvetési ciklusáról Hegedüs Csillával, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkárával beszélgettek a résztvevők. Vasárnap dr. Csepregi Gábor filozófus, az MCC Vezetőképző Akadémia programtanácsadója Leading by example című előadása indította a napot, majd Márkus Etelka televíziós szakemberrel vehettek részt interjúszimulációs gyakorlaton a diákok. A magyar érdekérvényesítés kihívásairól Csoma Botond parlamenti képviselővel oszthatták meg gondolataikat a politikai iskola résztvevői.