Olvasási idő: 2 perc

A 2008-as pénzügyi válság adta meg a kezdőlökést Hajdú András és Dúró József szerzőpárosának Előzés jobbról? – Radikális jobboldal Európában című könyvük megírásához, melyet az azóta eltelt évek változásait figyelembe véve frissítettek és publikáltak végül 2020-ban.

A Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjában 2021. október 12-én tartottak könyvbemutató előadást a szerzők, Hajdú András és Dúró József politológusok, akik az MCC Politikatudományi Műhely kutatói. Hajdú András kutatási területe a radikális jobboldal, a politikai vezetés és kormányzás, illetve a politika és sport kapcsolata. Dr. Dúró József a Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékének egyetemi adjunktusa, kutatási területe az euroszkepticizmus, a radikális jobboldal, a populizmus, illetve a rendszerváltozások folyamata Közép– és Kelet–Európában.

A könyv győri bemutatóján a szerzők felvázolták azokat a politikai és társadalmi folyamatokat, melyek motivációt jelentettek számukra abban, hogy 2009-től kezdődően permanensen foglalkozzanak az európai radikális jobboldal dinamikájával és változásaival. Részletesen elemezték azokat a társadalmi-gazdasági változásokat, melyek a 2010-es években hozzájárultak során az európai radikális jobboldal erősödéséhez, az egyes pártok markánssá váló politikai szerepvállalásához, illetve ismertették a radikális jobboldal politikagyakorlási technikáit.

A résztvevők az előadás folyamán és az eredmények bemutatása után is megragadták az alkalmat, hogy feltegyék az őket érdeklő kérdéseket a kutatóknak, ezáltal az előadást követően egy tartalmas és kötetlen beszélgetés alakult ki a meghívott előadók és a közönség tagjai között.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. október 20-án 17.00 órakor a német választások eredményével kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre kerül sor Dr. Werner J. Patzelt német vendégprofesszor, valamint Prof. Dr. Komlósi László, a Széchenyi István Egyetem tanára részvételével.