Olvasási idő: 5 perc

A mentális egészségről és a lelki egyensúly megteremtéséről beszélgettek a szombathelyi MCC képzési központ által ötödik alkalommal szervezett pedagóguskonferencia vendégei. A délután során az érdeklődők megtudhatták, mekkora jelentősége van a családi legendáknak az önbecsülés szempontjából, hogy a lelki egyensúly megteremtéséhez mennyire fontos saját személyes szükségleteink ismerete, illetve, hogy hogyan támogathatja mentális egészségünket a modern digitális technológia.

A szombathelyi központ nagy örömére számos olyan pedagógus érkezett a konferenciára, aki ezidáig csak „hallomásból” ismerte az MCC tevékenységét, de személyes tapasztalata még nem volt az alapítvány programjaival kapcsolatban. Annak érdekében, hogy ők is alaposabban megismerhessék az MCC oktatási stratégiáját, a program megnyitását követően Retteginé Böröcz Katalin képviselet-vezető ismertette az alapítvány célkitűzéseit, képzési struktúráját, majd bemutatta, hogy a szombathelyi központ milyen lehetőségeket kínál az érdeklődő és motivált fiatalok számára.

A konferencia első előadója, dr. Kádár Annamária, az MCC Fiatal Tehetség Programjának fővédnöke a prepubertás kor kihívásaira, a családi narratíva szerepére hívta fel a hallgatóság figyelmét. Rávilágított, hogy az alakulóban lévő személyiség számára kiemelten fontos, hogy ismerje a szűkebb és tágabb család történetét. Tárjuk fel gyermekeink előtt a „családi legendáriumot”! Kutatások bizonyítják, hogy azok a fiatalok, akik ismerik a szüleik, nagyszüleik egymásra találásának történetét, hallottak az elődeik kisebb-nagyobb hős- vagy épp bűntetteiről, sokkal magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, mint azok, akik sosem beszélgettek ezekről a családjukban. Ne szégyelljünk beszámolni a csínytevéseinkről, sőt a kudarcainkról sem! Ahogy a kisgyermekek a mesékből tanulják meg, hogyan kell szembeszállni a hétfejű sárkánnyal, úgy a kamaszok a szülők történeteiből lesik el, hogy lehet megbírkózni a párválasztás kihívásaival, vagy a felvételi vizsgák okozta stresszel. Ha a negatív élményeket, a megpróbáltatásokat nem beszéljük ki, ha „kiradírozzuk a család meséjéből a fekete bárányt”, elvesszük gyermekünktől annak lehetőségét, hogy belássa, a problémák igenis az életünk részét képezik.

Előadása második felében Kádár Annamária arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos belátnunk, hogy vannak korlátaink. Ebből kifolyólag önbecsülésünk is csak addig fejleszthető, amíg személyiségünk határai ezt megengedik. Ha nincsenek irreális elvárásaink egymással és magunkkal szemben, kevésbé érhet bennünket csalódás.

A kávészünetet követően Rettegi Zsolt, mentálhigiénés szakember a lelki egészséggel kapcsolatos gondolatait osztotta meg a hallgatósággal – elsősorban a felnőttekre fókuszálva. Előadásának kezdetét rávilágított mennyi minden okozhat a mindennapjainkban egyensúlyvesztést. A biztonság hiánya, a céltalanság, az erőforráshiány és a krízishelyzetek mind alkalmasak arra, hogy kibillentsenek minket harmóniánkból. Azonban, ha tisztában vagyunk saját szükségleteinkkel, azzal, hogy mik azok tényezők és értékek, melyek hozzájárulnak lelki egészségünkhöz, képesek lehetünk visszabillenteni a mérleget egyensúlyi állapotba. Nem szabad erre az egyensúlyra úgy gondolnunk, mint egy rajtunk kívülálló jelenség. Igenis tennünk kell érte, hogy megteremtsük és fenntartsuk. Ahogy a fizikai létezésben is szükséges a tápanyagbevitel a tevékenységeink elvégzéséhez, úgy a mentális egészségünk érdekében is tudatosan kell „táplálkoznunk”. Átvitt értelemben tehát itt is alkalmazható az „előbb egyél, aztán tegyél” szemlélet. Ügyeljünk rá, hogy energiaszintünk sose csökkenjen annál gyorsabban, mint ahogy töltekezünk!

A program utolsó előadója Szuromi Márton, az MCC Mentális és Fizikai Képességfejlesztési Csoport szakembere bemutatta, milyen okoseszközök állnak ma rendelkezésünkre a mentális egészségünk fenntartásához, javításához. Az olyan egyszerű „hordható kütyüktől” kezdve, mint akár az okosórák, egészen a multiszenzoros EEG fejpántokig terjed ma a piac kínálata, így mindenki megtalálhatja a számára legadekvátabb módját az önfejlesztésnek. Az előadó kiemelte, amellett, hogy az okoseszközök adnak egy objektív képet a működésünkről, a változások előidézésében is segítenek nekünk. A konferencia végén az érdeklődők természetesen ki is próbálhatták a csúcstechnológián alapuló készülékeket. A résztvevők meditációs fejpántot viselve merülhettek el az esőerdő suttogásában, megismerkedhettek különböző alvásfigyelő eszközökkel, illetve digitális hangtálak segítségével relaxálhattak.