Olvasási idő: 4 perc

A konferencia témája: ”Az energiabiztonság jövője a V4-es országokban”, már a rendezvény meghirdetésekor is nagyon izgalmasnak bizonyult.

"Minden kaland úgy veszi kezdetét, hogy valaki igent mond az élet által felkínált lehetőségre és kilép a komfortzónájának várfalai közül, a szőke hercegét pedig a nagyvilágba indul megkeresni.

Mi, MCC KEP-es diákok igent mondtunk egy lehetőségre, ami életünk egyik nagyon meghatározó kalandja volt. Úgy egyénileg, mint csapat szinten nagyon sokat fejlődtünk, tapasztaltunk és szórakoztunk. 

Ez a meghívás a Budapesten megrendezésre kerülő ötödik Neighbourhood Dialogues konferencia volt amelyen összesen 11-en vettünk részt a kolozsvári MCC-s diákok közül. Bár kevés előzetes tudásunk volt a rendezvényről mégis bátor fiatalokként jelentkeztünk és nem bántuk meg.   

A konferencia témája: ”Az energiabiztonság jövője a V4-es országokban”, már a rendezvény meghirdetésekor is nagyon izgalmasnak bizonyult. Mindannyiunk számára kihívás volt, hogy az előadások és a kommunikáció is angulul folyt, de ez méginkább emelte a konferencia hasznosságát és azt, hogy merjünk kilépni a megszokott kis mindennapjainkból. 

Első nap, pénteken, a megnyitó után ez előadások keretein belül betekintést nyertünk többek között a V4 energia-politikájába, Nemzeti Energia- és Klímatervekbe, nemzetközi kapcsolatokba és az országok energiabiztonsági helyzeteibe. A szombati napon egy workshop-on vettünk részt, ahol csapatokra osztottak minket és egy lehetséges energetikai irányelvet kellett kidolgoznunk a V4-es országaink számára, amelyet az utolsó napon, vasárnap be is kellett mutassunk. A közös munka azért volt nagyon érdekes, mert a konferenciára több országból is érkeztek résztvevők és véletlenszerűen voltunk elosztva hat csapatba. Így nem csak ismerkedni sikerült, de meg is ismerhettük más országokból jövő személyek véleményét a témával és főként a kidolgozandó tétellel kapcsolatban, amelyet a délutáni szervezett városnézésen tovább okfejthettünk. A csapatok munkáit egy szakmai zsűri pontozta. A kolozsvári MCC tagjai díjat is hoztak: Kovács Botond csapatával első helyet nyert, Osváth Noémiék második helyet, valamint Mihály Melinda és László Boglárka harmadik helyet hozhattak el a munkájukért. 

A konferencia fénypontja és egyik legszebb élményünk a szombat esti hajózás volt a Dunán, ahol két órán keresztül csodálhattuk Pest és Buda gyönyörű épületeit és kóstolhattunk meg finomabbnál finomabb ételeket.  

Kis csapatunk sok kihívással került szembe, úgy egyénileg, mint csapatban ebben a pár napban, de az együtt töltött időben a kihívások mellett bőven volt móka is, belsős poénok, szúrós megjegyzések, viták, megpuhult kőszívek és bocsánatkérések. Mindezek után kijelenthetem a magam nevében, de úgy érzem a csapattagok nevében is, hogy, ha lehetne újra jelentkeznénk erre a kalandra gondolkodás nélkül. Olyan oldalát ismertük meg a társainknak amelyeket a képzések során nem tudtuk volna, együtt fedeztük fel Budapestet éjjel és nappal, együtt örültünk egymás sikerének és minden habozás nélkül felajánlottuk a társunknak a kávénkat. 

Óriási köszönettel tartozunk a szervező csapatnak és Lánczi Péter ügyvezetőigazgató-helyettesnek amiért lehetőséget kaptunk a konferenciára. “Last but not least”. Köszönet a legjobb koordinátornak, Likker Zsuzsannának, aki fáradságot és ideget nem ismerve mindenben segített nekünk a kalandunk során. 

Nem, a szőke herceget nem találtuk meg Budapest utcáin, de helyette életre szóló élményeket és barátokat szereztünk."

Fejér Henrietta, MCC KEP Junior
   BBTE, Ökológia és természetvédelem szak