Olvasási idő: 2 perc

1963. november 22-én Dallasban lett merénylet áldozata az Egyesült Államok elnöke, John Fitzgerald Kennedy. Ő volt a negyedik amerikai elnök, aki merénylet áldozata lett. Mindhárom elődjével magányos gyilkosok végeztek. A Kennedy-gyilkosságról készült jelentést azonban 75 évre titkosították, ami már a gyilkosság napján táplálta a szárnyra kapó összeesküvés-elméleteket.

"Ki ölte meg Kennedyt?” címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium székesfehérvári képviseletén Hahner Péter történész. Kedd esti fehérvári előadásán zsúfolásig megtelt a terem.

Ez volt a világ legjobban kivizsgált eseménye, ennek ellenére az emberek jelentős része ma sem hisz teljes mértékben a nyomozás eredményének.

Hahner Péter történész „A nem létező rejtély – Tizenöt kérdés és válasz a Kennedy-gyilkosságról” című könyvét alapul véve mesélt a Kennedy-gyilkosság kapcsán felmerült összeesküvés-elméletekről, megismertette a hallgatóságot a gyilkos életével, nézeteivel, hallhattunk érdekességeket a tanúk beszámolóiról, továbbá arról, hogy mennyire volt megbízható és sikeres a Warren-bizottság vizsgálata és az őket követő vizsgálódások sora. Arról is beszélt előadásában, hogy mi igaz Oliver Stone JFK című filmjéből.

Nagyon gyorsan virágzó iparággá duzzadt a Kennedy gyilkosság ügye: amatőr történészek megannyi vizsgálatot folytattak és tucatnyi könyv jelent meg a merényletről. Az előadó szerint a további zárolt dokumentumok között valószínűleg már semmit sem fogunk találni...