Olvasási idő: 1 perc

Németország 33 évvel a békés és szabad újraegyesítés után még mindig széttagolt. Minderről Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, a Chemnitzi Műszaki Egyetemen munkatársa beszélt a szekszárdi MCC vendégelőadójaként. A 19. és 20. századi európai történelem szakterület professzorát Bauer Bence a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója kérdezte a nagy sikerű pódiumbeszélgetés alkalmával.

Különböző látásmóddal szemlélik a politikai helyzetet Németországban a régi szövetségi köztársaság területén élők, illetve azok, akik az NDK területéről származnak. Mind a migráció, a geopolitika, valamint a gender témában is ellentétes az országrészek közötti gondolkodásmód.

A nyugatnémetek öntudatosabban viselkedtek, határozott, már-már leuraló pozíciókat birtokoltak az egyesített ország keleti részén is. Ezzel szemben az egykori keletnémetek szerényebben próbálták keresni a helyüket, sok esetben egyfajta kissebségi komplexus uralt a viselkedésüket.

Az előadásból – és a professzor által elmondottakból – érzékelhető volt, hogy a német emberek többsége szeretné, ha az oldalak közti különbségek megszűnnének. Kiderült az is, hogy a németek nagy része már nem tud jó szívvel azonosulni az ország klímapolitikájával és a bevándorlókkal kapcsolatos intézkedésekkel sem.