Olvasási idő: 5 perc

Október 26-án az MCC második e-KáPé szombatját szervezte meg az idei tanévben. Ezúttal Székelyudvarhelyen voltunk.

„Október 26-án az MCC második e-KáPé szombatját szervezte meg az idei tanévben. Ezúttal Székelyudvarhelyen voltunk, ahol betekintést nyerhettünk a személyes pénzügyek és vállalkozói ismeretek világába. A szombati napot a szokásos KáPéntek előzte meg, amikor találkoztunk és együtt töltöttük az est hátralevő részét. Megbeszéltük a másnapi programot, ismerkedtünk, beszélgettünk. Jó hangulatban telt a vacsora és szerencse, hogy ennyire jó szervezőink vannak.

A képzési nap témájához kapcsolódóan egy új helyszín, a Hargita Business Center (HBC) fogadott bennünket. A szervezők úgy gondolták, ez remek hely lenne arra, hogy a témába is picit jobban belelássunk, illetve megismerjük az inkubátorházak céljait, működését. Hát, nem tévedtek! Tényleg kivételesen vagány volt: modern, tágas, nagy ablakokkal, gyönyörű kilátással. Különösen tetszett az, hogy épületben mindenhol motivációs idézetek voltak felfestve, nagyon feldobták a hangulatot. Belegondoltam, hogy mennyi erőt és energiát tud adni az embereknek nap mint nap, ha ezeket olvassák az épületben. Ezeknek is köszönhetően elég hamar megjött a kedvünk a képzési nap elkezdéséhez már kora reggel, csak azt sajnáltam, hogy sokan kihagyták ezt az alkalmat.  

Három előadóval találkoztunk a nap folyamán. Betekintést nyertünk általuk a karriertervezésbe, a továbbtanulási lehetőségek helyes döntéshozatalába, a sikeres élet megvalósításába. Olyan kérdésekre kaptunk választ, mint például „Hogyan tervezzem meg a jövőmet?", „Milyen hatása van egy reklámnak a személyes pénzügyekre?". Ebben a témában Bitai László közgazdász, a Magyar Mágnás alapítója segített nekünk válaszokat találni. A tudását átadva tanultuk meg, hogy mennyire is fontos a tervezés a jövővel kapcsolatban és az alapos döntéshozatal, mert sok tényező befolyással van a jövőnkre, olyanok is, amelyekre nem is gondolnánk. Barátságos énje által interaktívan telt a délelőtt. Két előadást tartott, az elsőben bővebben beszéltünk a jövőnkről és a sikeres életről, a második részben pedig a marketing és a reklámok, valamint ezek részletes átbeszélése volt. Sokat megtudtunk arról, hogy hogyan tevődik össze egy reklám és hogy milyen hatásokat figyelnek meg a szakemberek a fogyasztókon. Eszméletlen vagány volt! 

„Hogyan kommunikáljak céltudatosan?’’, „Mit kell tudjak a helyes testbeszédről?’’ Ezekre a kérdésekre Bíró Hanna vállalkozó, helyi tanácsos válaszolt, a saját élményeit is megosztva velünk. Itt workshop-ban dolgoztunk és megpróbáltuk elsajátítani a munkahelyi interjú adta helyzetek viselkedéseit. Egy önkéntes munkára kellett jelentkezni az egyik félnek, míg a másik a jelentkező akaratát, képességét kellett megmérje pár kérdéssel. Nagyon izgalmas volt, hiszen egy teljesen új helyzettel találtuk szembe magunkat, és nem igazán tudtuk eleinte, hogy hogyan kell viselkedni, beszélni. Az interjú közben figyelni kellett a két személy testbeszédét, és hogy miként reagálnak a beszélgetésre, például milyen mimikával, hogyan ülnek, tartják a kezüket. Majd utána megbeszéltük, hogy melyik viselkedésmód mire utal és mit jelent, arról is szót ejtettünk, hogy a ruhának, a színeknek mekkora jelentősége van, például egy előadáson vagy egy tanár esetében. Itt is nagyon sok új információval találkozhattunk, köszönet érte Bíró Hannának. 

„Hogy tudok takarékosan bánni a pénzzel?”, „Milyen hibákat ejthetek a saját költségeimmel kapcsolatban?” Ezekre a kérdésekre Márton Henrietta tréner segített választ adni, plusz mellette rengeteg tanácsot és egy remek hangulatú workshopot kaptunk. Itt is előtérbe került a tervezés szó, mivel a gazdálkodj okosan elméletet csak így lehet megvalósítani. Márton Henrietta bemutatta a 7 legnagyobb hibát, ami miatt nem vagyunk pénzügyileg függetlenek és nagyon is igaza volt. Ebben a workshopban is aktívan részt vettünk mindnyájan, és közben rengeteg új információval gyarapodott tudásunk. Vele zártuk a rendezvényt, teljesen feldobta a napot, a barátságos személyiségével még jobban érthetőbbé vált a mondanivalója.  

Véleményem szerint egy nagyon hasznos szombatunk volt, főleg azok számára, akiknek kicsit idegen volt ez a világ és nem igazán foglalkozott eddig vele, mert tényleg ott állunk, hogy lassan döntenünk kell arról, hogy hogyan tovább és, hogy mit választunk magunknak. Hálás vagyok, hogy ott lehettem és, hogy sikeres emberektől tanulhattam, várom már a következő alkalmat.”

 Szilveszter Anett
Salamon Ernő Gimnázium, Gyergyószentmiklós