Olvasási idő: 5 perc

2020 nyarán intézményünk középiskolásai nem tudtak a megszokott módon együtt nyári táborozni a járványügyi-intézkedések miatt. Ebből adódóan a magyarországi és az erdélyi KáPésok külön táboroztak. Az e-KáPé-s diákoknak augusztus 10-12. között Válaszúton tartottunk csapatépítőt. Alább olvasható a tábori diákbeszámoló.

"2020 az az év, amikor minden rendezvényt lefújnak, de az MCC programkoordinátorait még ez sem állította meg, hisz idén is megszervezésre került az e-KáPé Nyári Tábor Kolozs megyében, Válaszúton. Bár rendhagyó módon, kevés létszámmal, de minél több maszkkal és kézfertőtlenítővel zajlott az esemény.

Első nap, ahogy begurult az MCC-s busz az udvarra és kiszálltunk egyből megkezdődött az ismerkedés. Sok új emberrel találkoztam, akik szintén messziről érkeztek, azért, hogy részesei legyenek a nyarunk legjobb táborának. Már az elejétől kezdve jó volt a hangulat. Az elszállásolás után ismerkedős játékokat játszottunk ezzel még jobban összerázva a társaságot. Nagyon sokat nevettünk. Ezután háromfős csapatokra osztottak minket és megtudtuk, hogy a tábor területén különféle cetlik vannak elrejtve, amelyekre viccesebbnél viccesebb feladatok vannak írva. Ezeket a csapattagok meg kellett találják és a rajtuk szereplő utasításokat végre kellett hajtsák a tábor ideje alatt, ezzel nem csak élményeket, de pontot is szerezve a csapatnak.  

A második nap nagyon mozgalmas volt. Reggeli után kezdetét vette a várva várt meglepetésprogram, ami egy nagyon érdekes workshop volt, Könczey Elemér alkotó grafikus/karikatúrista jött el hozzánk. Számomra ez volt az egyik legjobb pontja a tábornak, hisz szeretek új dolgokat tanulni, ezzel jobban megismerve a világot. Elemér nagyon sok dolgot mesélt a „Kreativitás vs. trendek” című előadása során. Nem csak karikatúrát tanultunk meg rajzolni, hanem azt is, hogy a mai embernek a szeme a legfontosabb érzékszerve, hisz manapság a világból az információk 80-90% -át vizuális úton kapjuk meg. Számomra megdöbbentő, hogy ezáltal a reklámok mennyire tudnak manipulálni minket. Megtudhattuk azt is, hogy egy rajzoló/alkotó dolga nem is annyira egyszerű, mert a kreativitás határtalan, de vannak napok amikor még az is véges, hisz nem jön az ihlet. Valamint azt is megtanultuk, hogy az életben fontos a humor, a vicc és a szórakozás. Meg kell találni az arany középutat a komolyság és a tréfa között, mert csak így tudunk teljes és boldog életet élni.   

Ebéd után falulátogatáson vettünk részt. Az idő is nekünk kedvezett, hisz gyönyörű volt. Sütött a nap és az enyhe szellő miatt kellemes meleg volt. Válaszút nagyon szép és csendes kis falu a Bánffy-kastéllyal központjában, amely 1820 körül épült. Túránk kipihenése után összegyültünk és megkezdődtek a csapatvetélkedők, ahol szórakoztató versenyfeladatokon vettünk részt. A szervezők mindent megtettek azért, hogy jobbnál jobb játékokat játszunk. Ilyen volt például a bekötött szemmel való szókirakó vagy amin nagyon sokat nevettünk és még a szervezők is beálltak, a „mókus”, ahol mályvacukor evés közben kellett hosszú összetett szavakat felolvasni és a csapattársaink ki kellett találják melyik az a szó, amit épp tele szájjal, artikulálás nélkül megpróbálunk nekik kimondani. Nem volt egyszerű játék, kész taktikát/ stratégiát kellett alkalmazni. A vetélkedők késő estig tartottak, utána egy hatalmas bulival búcsúztunk az utolsó ott töltött éjszakán, valamint éjjelbe nyúló beszélgetéssel, társasjátékozással.

A hazautazás napján megtörtént az eredményhirdetés, ami szintén tele volt meglepetéssel és nevetéssel. Nagyon sok izgalmas történet született a cetliken szereplő feladatok megoldása során, amelyekre biztosan még évekig mosolyogva fogunk visszaemlékezni, és természetesen az aranyköpések sem maradhtattak el. Végül az MCC felirat kirakása után búcsút vettünk egymástól és mindenki hazaindult. 

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a nyári táborban, amely egy életre szóló élmény marad számomra, hiszen felejthetetlen emlékekkel gazdagodtam és már alig várom, hogy részt vehessek a következőben és újra találkozhassak az újonnan szerzett barátaimmal, akik közül a szervezők sem kivételek.

Végül, de nem utolsó sorban, nagyon szépen köszönjük a finom ételeket, a hangulatos utazást és magát a szervezést! "

Domokos Írisz-Kamilla, Brassó
Áprily Lajos Főgimnázium

 Köszönjük a képeket Serar Szabolcsnak (Blink Media) és Kovács Gergőnek!