Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Tanuláskutató Intézet létrehozásával felpezsdíti az oktatással, tehetséggondozással kapcsolatos tudományos kutatásokat, támogatja a fiatal tehetségek fejlődését és a hazai oktatáspolitikát. Az újonnan létrejött, Magyarországon egyedülálló intézet vezetésére Setényi János oktatási szakértőt kérték fel – derült ki az MCC “Négyzetre emeljük a tehetséget” című oktatási konferenciáján, 2021. december 7-én, Budapesten.

Nem mindegy, mit és hogyan tanítunk gyermekeinknek, milyen ember válik majd belőlük. Hogyan lesznek egyszerre patrióta, hazafias magyarok és világpolgárok? Hogyan veszik fel a harcot a körülöttünk lévő kihívásokkal? Minden magyar ember számára ezek a legfontosabb kérdések – emelte ki a rendezvényt megnyitó beszédében Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumi elnöke elmondta: az intézményben nagyon speciális gondolkodással közelítenek a tehetség kérdéséhez, ugyanis nemcsak tanítanak és mentorálják a fiatalokat, hanem kutatnak is egyben. Orbán Balázs hangsúlyozta: azt szeretnék elérni, hogy az oktatás- és tanulásmódszertant illetően egész Közép-Európában a Mathias Corvinus Collegium legyen a legerősebb módszertani központ.

Setényi János oktatási szakértő a Tanuláskutató Intézet kapcsán elmondta: azért volt szükség a létrehozására, mert rohamosan nő a tehetséggondozásba bevont fiatalok száma és az MCC, mint tudásközpont egyre komplexebb szervezetté válik. Elhangzott, hogy jövő januártól már 4100 fiatal tehetséggondozása folyik majd az intézményben, és várhatóan ez a szám tovább fog majd növekedni. A szakember szerint ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni a globális trendeket, az intézet pedig segítséget nyújthat majd a magyar megoldások kidolgozásában.

Porkoláb Imre, az MCC Vezetőképző Akadémia igazgatója, a Flow Kutató Műhely vezetője – Csíkszentmihályi Mihály szavait idézve – ismertette a flow jelentését, mely szerint egy olyan tudatállapotról van szó, amikor a legjobban érezzük magunkat és a legjobban is teljesítünk. Hozzátette: a műhely az optimális emberi teljesítmény (flow) vezetésfejlesztéssel kapcsolatos elemeinek gyakorlati fókuszú kutatásával foglalkozik, a neurobiológiai fejlesztések segítségével pedig egyénre szabott képzéseket tudnak biztosítani a diákok számára.

Az eseményen Calum T Nicholson, az MCC és a Danube Institute vendégoktatója tartott előadást az oktatás és a tanulás nemzetközi kihívásairól, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, Márky Ádám, az MCC Mindset Pszichológia Iskola kutatótanára, Constantinovits Milán szakmai főigazgató-helyettes, valamint Dominek Dalma, a Vezetőképző Program vezető kutatója járta körül az oktatás, tanulás korszerűsítésének témáját.