Olvasási idő: 5 perc

Ünnepélyesen is aláírta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és az European School of Management and Technology Berlin (ESMT Berlin) azt az együttműködési megállapodást, amelynek keretében évente több mint 20 magyar diák tanulhat Németország legjobb üzleti fókuszú egyetemén. A diákok és kutatók számára kínálkozó egyedülálló lehetőségen túl a kooperáció a két ország akadémiai és gazdasági kapcsolatának elmélyítését is jelenti.

Jörg Rocholl, az ESMT Berlin rektora a budapesti ceremónia keretei között tartott beszédében kiemelte, hogy az együttműködés nagyban hozzájárul Nyugat- és Közép-Kelet Európa gazdasági kapcsolatának elmélyítéséhez. Hangsúlyozta, az EMST Berlin és az MCC kapcsolata eredményeképp a diákok Európa egyik legjobb tudásanyagát sajátíthatják el, előmozdítva ezzel egymás kölcsönös megértését is. Az ESMT-n több mint 1000 diák tanul, mintegy 100 különböző országból, így cél az is, hogy a jövő szakembereinek képzésén keresztül az egyetem löketet adjon Kelet- és Közép-Európa további gazdasági fejlődéséhez – tette hozzá a német rektor. Jörg Rocholl 2011 júliusa óta vezeti az ESMT-t, 2022 szeptembere óta pedig a Deutsche Bank fenntartható pénzügyekkel foglalkozó professzora, illetve elnöke a Német Szövetségi Pénzügyminisztérium tanácsadó testületének. A két ország gazdasági kapcsolatáról szólva elmondta, hogy a német vállalatok számára Magyarország attraktív helyszín, szívesen fektetnek be hazánkban.

Az ESMT Berlin és az MCC együttműködése tovább mutat a két intézményen – hangsúlyozta az MCC kuratóriumának elnöke. Orbán Balázs szerint a megállapodás Európa jövőjéről is szól. Rámutatott, Magyarország és Németország akadémiai együttműködése kulcsfontosságú, hiszen a kontinensnek nincsen jövője közös kulturális alapok, közös tudás, illetve gyökerek nélkül.

Németország budapesti nagykövete, Julia Gross méltatta a két intézmény közötti együttműködést: „Ez a partnerség nem hétköznapi, hiszen a tantervek és az ezek alapját adó politikai nézetek különbözőek. Németországban az MCC-t úgy ismerik, mint egy bizonyos politikai világnézethez erősen kötődő intézményt. Biztos vagyok abban, hogy többekben felmerült a kérdés: Miért az MCC-t választotta partneréül az ESMT? Úgy gondoljuk ugyanakkor, hogy ez a partnerség ablakot nyit a hallgatók gondolkodásában, megtanulnak érdeklődni más nézőpontok iránt, és olyan együttműködési módokat találnak, amelyek kilépnek a megszokott keretek közül. Az MCC-t olyan térként ismerem, ahol nyílt párbeszéd lehetséges, ahol néha összeütköznek a vélemények, de figyelmet szentelnek a különböző véleményeknek és álláspontoknak.”

A megállapodás, a keret megszületett, most rajtunk áll, hogy ezt tartalommal töltsük meg – emlékeztetett Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója a megállapodás ünnepélyes aláírását követően kifejtette, páratlan lehetőséget jelent a diákok számára, hogy Európa tíz legjobb egyetemének egyikén folytathatják tanulmányaikat. Szerinte minden adott a további sikerekhez.

Az MCC rendkívül sikeres nemzetközi hálózatépítést folytatott az elmúlt időszakban. A most már 7000 diákot oktató tehetséggondozó intézmény ősszel Brüsszelben nyitott képzési helyszínt, ahol a diákok közvetlenül ismerhetik meg az Európai Unió működését. A The Roger Scruton Legacy Foundationnel is megállapodás született, így Nagy Britannia legjobb egyetemein is tanulhatnak MCC-s diákok. E nemzetközi hálózatépítés része a berlini üzleti fókuszú egyetemmel kötött megállapodás is: a Mathias Corvinus Collegiumból idén ősztől évente 20-nál is több diák tanulhat ösztöndíjjal Németország legmagasabban rangsorolt üzleti iskolájában. A Financial Times rangsora szerint Európa 10 legjobb üzleti egyeteme közé tartozó ESMT Berlin képzésein teljesen térítésmentesen vehetnek részt az MCC hallgatói. Az egyetem egyike annak a négy németországi üzleti iskolának, amely rendelkezik a világszerte az üzleti iskoláknak adható legmagasabb minőségi elismeréssel, a „Triple Crown” akkreditációval.

Az együttműködés nemcsak a hallgatóknak, hanem az MCC kutatóinak is nagyszerű lehetőségeket kínál, ugyanis két kutatóintézetben is tagságot nyerhetnek a magyarországi szakemberek. Az MCC delegáltjai emellett részt vehetnek az ESMT Berlin programjaiban és a Nemzetközi Tanácsadó Testületben is. A fejlesztési célok között szerepel egy MCC professzúra létrehozása is a berlini intézményben.