Olvasási idő: 4 perc

Hagyományteremtő céllal rendeztük meg első Családi Napunkat a miskolci MCC-ben szombaton. Sajnos, az idő nem volt kegyes hozzánk, de az eső sem szegte kedvünket, kicsik és nagyok egyaránt élvezték az együtt töltött időt. Szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni a központban, minden helyszín élettel és zsivajjal telt meg.

Előző nap már feldíszítettük az udvart színes esernyőkkel, hogy vidám hangulatú környezetben fogadhassuk vendégeinket. És milyen jól tettük! A színes ernyők ellensúlyozták legalább a borús, felhős, szürke eget. Na és persze a kicsiknek is nagyon tettszett.

A családi Napot Konyári György képviselet-vezető nyitotta meg, aki bemutatta az MCC -t és azt a színes palettát, amit diákjainknak kínálunk. Voltak szülők, akik először jártak nálunk – gyermekük most nyert felvételt az MCC-be –, ezért érdeklődve hallgatták, mennyi izgalmas lehetőséget tartogat gyermekeik számára az MCC nemcsak az általános iskolás, de később a középiskolás és egyetemi éveik  alatt is.

A megnyitó után elkezdődtek a szakmai programok: a 6. évfolyamos FIT-esek izgalmas bioszkalandon vehettek részt Mokánszki János oktatóval, a többieket Kajati Bálint varázsolta el a drámapedagógiával, de lehetett színes barátság-karkötőket készíteni vagy gyöngyöt fűzni a kézműves foglalkozásokon, az újak pedig közös játékok során ismerkedhettek egymással. Eközben KP-s diákjaink egy érdekes és napjainkban igazán aktuális témát dolgoztak fel: Duzs László természetvédelmi mérnökkel a műanyaghulladékokkal foglalkoztak a „Műanyagok világkörüli úton – Hulladék vagy szemét?” című workshopon.

A szülőket Sárkány Dominik, az MCC Mindset Pszichológiai Iskola Sport és Teljesítmény Műhelyének kutatótanára látta el hasznos információkkal és tanácsokkal azzal kapcsolatban, hogyan támogathatják gyermekeiket a mentális felkészítés során, nemcsak a sport, de az élet más területein is. Előadásának már a címe is igazán izgalmasan hangzott: „A lehetetlent egyből megcsinálom, a csodára még várni kell”. Az előadás során hallottakat később a workshop keretében gyakorlati példákon keresztül is átbeszélhették egymással a szülők, akiknek a csoportmunka során lehetőségük nyílt arra is, hogy kicsit jobban megismerjék egymást.

És amíg a szülők és a nagy tesók komoly szakmaisággal voltak elfoglalva, addig a legkisebbeket Barnóczki Beáta népzene-pedagógus bűvölte el népdalokkal, tánccal, közös játékkal és mesével. A kicsik nem hiányolták szüleiket, mert annyira belefeledkeztek a táncba, tapsolásba, a közös éneklésbe.

Igazán jó volt a hangulat minden helyszínen. A közös pizzaebéd előtt még egy kis mozgásra is jutott idő: trambulin-buli zajlott az egyik teremben – a rossz idő sajnos nem tette lehetővé, hogy az udvaron tartsuk –, „Just dance”-játék a másikban, emellett csocsózásra és közös szelfikészítésre is volt lehetőség. Jó pár vidám fotó készült a legjobb baráttal vagy barátnővel, anyával és apával, de volt, aki cowboyként vagy királylányként szerette volna magát látni, és a kellékeknek köszönhetően ezt az álmát meg is valósíthatta.

Délután egy nagy közös kvízjátékra invitáltuk vendégeinket az Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület segítségével, ahol Miskolc nevezetességeivel, hírességeivel, érdekességeivel kapcsolatos kérdésekre kerestük a válaszokat. A zsúfolásig megtelt teremben nagy volt az izgalom, a csapattagok összedugták a fejüket, mert mindenki nyerni akart. Nemcsak azért, mert tudták, a végén az első három csapat nyereményekkel távozhat, hanem azért is, mert mindenki megtapasztalta: játszani jó!

A rendezvény végére a nap is kisütött, így napsugaras jó hangulatban távozhattak vendégeink. Reméljük, mindenki jól érezte magát! Tavasszal újra találkozunk egy újabb Családi Napon!