Olvasási idő: 2 perc

A térképek több mint 25.000 éve segítik a tájékozódást, az ember körülötti világ megismerését és az ismeretek továbbadását. Ám ahhoz, hogy reális képet alkothassunk bolygónk földrajzi adottságairól, társadalmi és politikai folyamatairól, nem elég csupán a jól ismert Európa-centrikus világtérképre hagyatkoznunk. Dr. Szűcs Ádám Imre izgalmas, gondolatébresztő előadásban mutatta meg, mennyi értékes információt szerezhetünk, ha a világtérképet tükrözzük, forgatjuk és más-más országokat helyezünk a középpontjába.

Nagy érdeklődés fogadta Dr. Szűcs Ádám Imrét Szegeden, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője és az MCC kutatótanára a térképek izgalmas világába nyújtott betekintést. Rámutatott, hogy a hagyományos világtérkép a mai napig mélyen meghatározza a bolygónkról alkotott képünket, viszont számos olyan összefüggést rejt el, amely a nemzetközi kapcsolatok szempontjából döntő jelentőségű. Abban a pillanatban, amint Európa helyett Ausztráliát helyezzük a középpontba, máris szembetűnő, milyen közel van egymáshoz Oroszország és Amerika. Ritkán találkozunk függőleges tájolású, Kína központú világtérképpel is, pedig erről egyből leolvasható az északi sarkkör öböl-jellege, és az is jól látható, hogy itt markáns területi igények találkoznak, ugyanakkor a térség alacsony szinten kihasznált.

Az előadás második felében olyan politikai térképeket elemzett az előadó a közönség aktív bevonásával, amelyek valóban többet mondanak ezer szónál. Vizsgálta Lengyelország és Németország választási térképeit, amelyek a mai napig pontosan tükrözik az egyes területek történelmi múltját. De a civilizációkat, reprodukciós rátákat, kereskedelmi-és információs útvonalakat megjelenítő térképek is gazdag lehetőségeket biztosítottak az élményszerű elemzésre és a közös gondolkozásra.