Olvasási idő: 2 perc

A szolnoki képzési központ szokatlan feladatra vállalkozott múlt hét szerdán. A 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál filmjei közül a Szabadság, tűz alatt című, az orosz-ukrán háborúról szóló alkotást hozta el az érdeklődőknek, a vetítés után pedig asztalhoz ültette a téma szakértőit, Demkó Attilát, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét és Dobsa István kárpátaljai magyar kisebbségi politikust, aki egyben az MCC Janus Pannonius Programévének vezetője is.

Az Oscar-jelölt filmrendező, Jevgenyij Afinyevszkij a február 24-én kirobbant háború 10. napjától mutatta be a fő célpontokon az emberek és a katonák mindennapjait, az orosz sajtó túlkapásait. Az MCC annak idején Kárpátalján, Beregszászban nyitotta meg első külhoni képviseletét.  Az elmúlt években a diákok együtt táboroztak és a kollégák is közeli kapcsolatot alakítottak ki – a személyes érintettség miatt tehát még közelebb érezzük a háború rémségeit és aggódunk hadköteles, kint élő munkatársainkért. A szolnoki képzési központ többek közt ezért is tartotta fontosnak, hogy megismertesse a filmet a helyi közösséggel.

A film annyira drámaira, de egyben hitelesre sikerült, hogy a 120 perces vetítés után mindenki maradt a kerekasztal-beszélgetésre. Meghívott előadóink egymást kiegészítve közelítették meg a témát: Demkó Attila tágabb kontextusban elemezte az orosz-ukrán konfliktust, kitérve annak előzményeire és elemezve az ukrajnai és orosz belpolitikai helyzetet, Dobsa István pedig saját tapasztalatait osztotta meg. Mesélt a háború kitörése utáni első napokról, de kitért a Kárpátaljai magyar közösséget érintő problematikus kérdésekről is, úgymint az oktatási törvényről, a nyelvtörvényről, vagy az ukrán-magyar diplomáciai helyzetről.

Számos kérdés érkezett a közönség soraiból, főleg a konfliktus további eszkalálódásának lehetősége, a magyar-ukrán diplomáciai viszony jövőbeni alakulása, valamint a háború lehetséges befejezésének kilátásai érdekelték a hallgatóságot. A közel egy órás beszélgetés után további kérdéseket tettek fel a nézők, még a mozi előterében is folytatódott a diszkurzus.