Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium győri képzési központja 2021. október 20-án Dr. Werner J. Patzelt német vendégprofesszor, a Drezdai Műszaki Egyetem emeritus professzora részvételével tartott kerekasztal-beszélgetést Egy korszak vége – Merre tart Németország Merkel után? címmel.

Patzelt professzor mellett Dr. Komlósi László, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára és Dr. Bauer Bence, az MCC Magyar–Német Intézet vezetője vett részt a szakmai beszélgetésen.

A CDU-CSU pártszövetség népszerűségének csökkenéséhez és a szociáldemokraták erősödéséhez vezető belpolitikai és társadalmi folyamatokról és a német belpolitikában is erőteljesen tapasztalható véleménydiktatúra jelenségéről is beszélt Dr. Werner J. Patzelt az MCC győri központjának kerekasztal-beszélgetésén. Kitért arra is, hogy miből ered az a negatív szemléletmód és megközelítés, amellyel német politikusok és médiaorgánumok Magyarországot és a magyar kormányt illetik. Bemutatta a német konzervatív politika aktuális problémáit és lehetőségét a német nagypolitikai porondon. Kiemelte, hogy az SPD számára nehéz feladatot jelent a koalíciókötés, és bármely lehetséges forgatókönyv esetén kompromisszumokat kell kötnie akár a Zöldekkel, akár az FDP-vel. Kifejtette, hogy Angela Merkel politikája sok szavazót a középen elhelyezkedő CDU-tól „jobbra” tolt, ennek köszönhető a párt rekord alacsony szavazatszerzése. Bemutatta továbbá Németország és a német politika viszonyulását Kelet-Közép-Európa posztszocialista országaihoz és azok kormányaihoz.

A beszélgetés során szó esett még az Audi győri vonatkoztatásairól is a német választási eredmények tükrében, kiemelve, hogy Németország és hazánk között a gazdaság jelentős összeköttetést jelent, melyet az új német kormánynak is tiszteletben kell tartania.  Bauer Bence intézetvezető a német–magyar diplomáciai és külgazdasági kapcsolatok változásait elemezte hasonló kontextusban, kiemelve, hogy hazánk mindig szoros és meghatározó diplomáciai kapcsolatot ápolt Németországgal, valamint, hogy a baráti viszony hosszú távú fenntartása mind a két fél érdekeit szolgálja. A négy előadó a kerekasztal-beszélgetés végére megpróbált „felállítani” egy lehetséges forgatókönyvet Angela Merkel tizenhatévnyi kancellárságát követően a német belpolitikai és európai uniós szintű változásokra, folyamatokra. A beszélgetést követően a rendkívül népes közönség tagjainak alkalma nyílt kérdéseket feltenni Patzelt professzor úr és a többi beszélgetőpartner számára, melyet kihasználva számos kérdés és gondolat érkezett az előadók felé.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2021. október 27-én 17.00 órakor Mocsai Tamás magyar bajnok kézilabdázó mesél életéről, sportolói pályafutásáról, illetve édesapjához, Mocsai Lajos mesteredzőhöz fűződő kapcsolatáról.