Olvasási idő: 3 perc

2022. április 8. és 10. között Győrben zajlott a Magyar-Német Intézet és a Migrációkutató Intézet közös Tavaszi Akadémiája. A hétvégi képzés középpontjában a 21. századi migrációs trendek, valamint a német migrációs politika álltak, de a sok tanulás mellett jutott idő közös szabadidős programokra is.

Az akadémia pénteki nyitóelőadását Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet munkatársa tartotta, aki Kenya fővárosába, Nairobiba kalauzolta a hallgatóságot. Az előadás után pub kvíz várta a diákokat, amelynek keretében a különböző vidéki MCC központokból érkezett diákok megismerkedhettek egymással és a két intézet munkatársaival is.

Szombaton Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet operatív igazgatójának előadása nyitotta meg a napot, aki a migráció alapvető fogalmaival, valamint az Európába irányuló migrációs trendekkel ismertette meg a diákokat. Ezt Dobrowiecki Péter, a Magyar-Német Intézet kutatójának előadása követte, aki az Ukrajnából Lengyelországba irányuló bevándorlás történetét mutatta be, illetve kitért az orosz-ukrán háború miatt kialakult migrációs helyzetre is. A délelőttöt Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet igazgatójának előadása zárta, aki a németországi migrációs folyamatokat vázolta fel a 18. századtól egészen napjainkig.

A délutáni programot Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet PhD ösztöndíjasának előadása nyitotta meg, amelynek keretében a közösségi média és az embercsempészet kapcsolatáról tudhattak meg érdekes tényeket a résztvevők. A délelőtt tanultakat a diákok a nap további részében egy szimulációs játékon kamatoztathatták: Novák-Varró Virág, a Migrációkutató Intézet munkatársának vezetésével egy fiktív válságövezet konfliktusának rendezésére vállalkozhattak résztvevők, melynek során problémamegoldó-képességüket és érveléstechnikájukat is próbára tehették. A szombati nap fénypontja a „Rejtőzködő Győr” címet viselő városnéző séta volt, amelynek keretében Győr városának titkait és történelmi érdekességeit ismerhették meg a diákok.

Az Akadémia zárónapján Huub Ruel MCC Fellow a migráció és a fenntartható gazdaság kapcsolatába adott betekintést a diákoknak, amelynek kapcsán élénk beszélgetés alakult ki a résztvevők között. Zárásképp Darkó Tünde, a Magyar-Német Intézet munkatársának vezetésével a résztvevők egy vezetett vita keretében gyakorolhatták a hétvégén tanultakat. Mindenkinek köszönjük az aktív részvételt!

A cikk eredetileg a Magyar-Német Intézet honlapján jelent meg.