Olvasási idő: 5 perc

Az MCC Vezetőképző Akadémia hallgatói az Egyesült Államokba látogattak el az első tengerentúli tanulmányútjuk során, amelynek az első állomása New York, vagyis amerikai becenevén a „Nagy Alma” volt. A város, ahol egy hetet tölthettek el a hallgatók szakmai, kulturális és gasztronómiai szempontból is izgalmakat és értékes programokat kínált.

A hallgatók első amerikai vacsorájukon a teheráni születésű amerikai publicistát, Sohrab Ahmarit látták vendégül. Ahmarinak számos népszerű lapban jelentek meg korábban írásai, közel egy évtizedet töltött a News Corp-nál, a New York Post véleményszerkesztőjeként, valamint a Wall Street Journal new york-i és londoni véleményoldalának rovatvezetője és szerkesztője is volt. 2022 márciusában indította el a saját amerikai online magazinját, a Compact-ot. A vacsora során a diákok megismerhették Ahmari élettörténetét, az amerikai politikai rendszert, és betekintést nyerhettek egy újságíró életébe. Érdekes párbeszéd alakult ki a demokráciáról, egyenlőségről, szabadságról, és az európai és amerikai társadalmi különbségekről is. A hallgatók számára különösen értékesnek bizonyult, hogy Ahmari megosztotta velük vezetői tapasztalatait, és hogy véleménye szerint hogyan lehet helyt állni a politikában és az üzleti életben egyaránt.

Az akadémia hallgatói ellátogattak a magyar konzulátusra is, ahol találkoztak Magyarország New York-i főkonzuljával, Pásztor Istvánnal, akivel a konzulátus munkájáról és a magyar-amerikai kapcsolatokról beszélgettek. A hallgatók Dr. Horváth Zsuzsanna ENSZ nagykövet asszonnyal is találkozhattak, aki az ENSZ működésébe nyújtott betekintést. Később Novák Tamás tudományos és technikai attasé az amerikai felsőoktatási rendszerről adott átfogó képet, de az innovációs fejlesztésekben rejlő lehetőségekre is.

A találkozón a diákok a helyi magyar diaszpóráról is sokat hallhattak, amelynek a mélyebb megismerése a teljes tanulmányi utat végigkísérte. A hallgatók találkoztak a new york-i Liszt Ferenc Intézet munkatársaival, majd ellátogattak a Magyar Házba és a The American Hungarian Library-ba is, hogy teljes képet kaphassanak a helyi magyarság helyzetéről, a velük foglalkozó szervezet munkájáról és arról, hogy hogyan próbálják az akár több évtizede kint élő magyarok ápolni a magyarságukat és a hazájukkal való kapcsolatukat. A helyi kulturális szervezetek számos eseményt szerveznek annak érdekében, hogy népszerűsítsék a magyar kultúrát, megismertessék az amerikaiakkal a történelmünket és összefogják a helyi magyarokat.

Az innováció, a magyarság és Amerika tökéletes ötvözete volt Aki Balogh startupper, aki megosztotta a hallgatókkal a vállalkozásindítással kapcsolatos tapasztalatait és elmesélte, hogy milyen úton jutott el odáig, hogy már a második sikeres startup cégét menedzselheti. A hét során a hallgatók megismerhették Koltai Domonkos befektetési bankárt is, aki nemcsak személyes karrierútjáról, hanem New York városának szépségeiről és veszélyeiről, a bankszektor felépítéséről és a 2008-as válságról is sokat mesélt.

A csoport a Heinekennél is vendégeskedett volt, ahol a vállalati ügyekért felelős vezetővel találkozhattak. A beszélgetés során hallgatóink megismerhették a cég marketing stratégiáját, megvitatták a cég társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos elképzeléseit, valamint betekintést nyertek abba, hogy hogyan lehet európai cégként betörni az amerikai piacra.

A szakmai programok mellett számos alkalommal jutott idő városnézésre és New York nevezetességeinek felfedezésére is. A csoport közösen felkereste az Empire State Buildinget és a Rockefeller Centert is, ahonnan felülről csodálhatták meg a várost. A hallgatók kisebb csoportokba szerveződve élvezettel vetették bele magukat a városban fellelhető nevezetességek felkutatásába és a város által nyújtott gasztronómiai élmények felfedezésébe. Megtekintették a Times Square-t, a Wall Street-et, a Szabadság-szobrot és a Central Parkot is. Néhány hallgató eljutott a Broadway-re és többen Brooklynba is ellátogattak.

A tanulmányi út a résztvevők számára nemcsak értékes tapasztalatokat nyújtott, hanem lehetőséget is adott arra, hogy új kapcsolatokat építsenek ki az üzleti világban. Rengeteg értékes találkozást és izgalmat tartogatott magában az egyhetes amerikai út, miközben a Vezetőképző Akadémia hallgatóinak lehetősége nyílt jobban megismerkedni az Amerikai Egyesült Államok gazdaságával, politikai helyzetével, és az ott élő magyar diaszpóra mindennapjaival. A kirándulás mindemellett egy nagyszerű alkalmat adott arra is, hogy a Vezetőképző Akadémia hallgatóit valódi közösséggé kovácsolja össze.