Olvasási idő: 3 perc

A forgatókönyvírás magányos feladat. Az író az alkotás folyamata alatt végig várja, hogy valakinek átadhassa a kész anyagot és végre véleményezésre kerüljön az. A munka végül további, végtelennek tűnő munkafolyamat után kerülhet a mozivászonra. Azonban itt már a rendező művészete is manifesztálódik.

A 2022-es év utolsó nyilvános szakmai eseményét igazán különleges helyszínen rendezte meg a debreceni MCC. Ezúttal a város patinás múlttal rendelkező filmszínházában, az Apolló Moziban történt az előadás. A Blokád című magyar film – mely az 1990-es taxisblokád történéseit dolgozza fel – vetítése után a forgatókönyv író Köbli Norbert és a rendező Tősér Ádám beszélgetését hallgathatta meg az érdeklődő közönség.

Köbli Norbert, az MCC Story Lab vezetője aláhúzta: amikor elkezdett a forgatókönyvön dolgozni, illetve a forgatás alatt sem gondoltak arra, hogy rövid idővel a bemutatás után ennyire aktuálissá válik a történet. Istennek hála a történelem nem ismételte önmagát, azonban néhány napig egészen elképesztő jelenetek zajlottak le a magyarországi üzemanyagtöltő állomásokon. Igazi kihívás volt a filmet illetően, hogy egy olyan történetet kellett maximális hitelességgel megfilmesíteni, amiről rengeteg jó minőségű archív felvétel áll rendelkezésre.

„A filmkészítés azért is különleges, mert a stáb már a kezdés pillanatában is pontosan tudja, hogy ez a közös munka véget ér.” – hangsúlyozta Tősér Ádám.

A két szakember között szemmel látható szinergia van, ezért mint kiderült nagyon hálásak is. Alkalmazkodni kell egymáshoz minden területen, de ez a forgatókönyvíró és a rendező esetében hatványozottan igaz. Norbert saját bevallása szerint első munkájánál megtanulta, hogy nem szerencsés beleszólni a rendező munkájába, de hálás Ádámnak, hogy a kulcsjeleneteknél kikérte a véleményét a megvalósítást illetően.

A jelenlévők megtudhatták, hogy a igazán komoly feladat volt beszerezni a rengeteg korabeli járművet, de a készítők annyira alaposak voltak, hogy még a rendszámok egyezésére is igyekeztek a lehető legnagyobb figyelmet fordítani. Bár nem gondolnánk, de a híres 21. századi filmes fejlesztésből, a CGI-ból is jutott bőven a Blokádba. Igaz, hogy nem akciójeleneteknél, hanem leginkább az utcakép korhűvé alakításánál jött jól ez a módszer. A beszélgetés végén a résztvevők között többen felelevenítették, hogy hol jártak, mit csináltak a taxisblokád ideje alatt. A két előadó rengeteg ilyen történet hallott már a közönségtalálkozók alatt, de mindig magával ragadja őket egy újabb részletgazdag beszámoló.

Záróakkordként Norbert elárulta, hogy nagyon pozitívan értékelik az eddigi visszajelzéseket, érzik a közönség elismerését. Ádámmal pedig annyira jól alakult a közös munka, hogy máris egy újabb projektet készítenek elő.

Békés, áldott ünnepeket és boldog új esztendőt kíván az MCC debreceni képzési központja!