Olvasási idő: 1 perc

Át tudjuk érezni Ukrajna fájdalmát, és a szívünk a győzelmüket kívánja, ám az eszünkkel nézve tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Ebből a háborúból senki nem kerülhet ki győztesen! – mondta szerda esti előadásán Heinz Theisen, a kölni székhelyű Észak-Rajna-Vesztfáliai Katolikus Egyetem politikatudomány professzora a pécsi MCC nyilvános városi rendezvényén.

Theisen és az MCC Magyar-Német Intézetének gyakornoka, Else Jung érdekfeszítően elemezte az orosz-ukrán háború kirobbanásának okait, eddigi és lehetséges majdani következményeit.

Theisen szerint erkölcsi és nemzetközi jogi szempontból az ukrajnai háborúért kizárólag Oroszországot terheli a felelősség. A geopolitikai realizmus szempontjából a Nyugat azzal, hogy megkérdőjelezte Oroszország önérvényesítő képességét, provokálta az Oroszország által kirobbantott agressziós háborúját, és súlyos bűnrészességet vállalt a háború előzményeiben – tette hozzá.

Theisen szerint az amerikai politika leginkább Ukrajnát érinti, amely Oroszország megfékezésének eszközeként került felhasználásra. Ezzel egy úgynevezett "vörös vonalat" léptek át, amely a – mindazonáltal bűnös – orosz agressziós háborúhoz vezetett, melyből abszolút győztesként már egyik fél sem tud kikerülni.