Olvasási idő: 2 perc

Döntések életről és halálról - a koronavírus elleni harc etikai dilemmái címmel vehettek részt érdekes háttérbeszélgetésen azok, akik június 9-én szerdán a Pszichológia Iskola rendezvényére ellátogattak.

Dr. Constantinovits Miklós sürgősségi osztályon dolgozó orvos és légimentő osztotta meg tapasztalatait egy Covid-kórházban eltöltött fél évéről. Beszámolójából kirajzolódott az egészségügyi rendszert megterhelő járványhelyzet emberi, olykor kifejezetten drámai oldala is: a betegekkel és a hozzátartozókkal való kommunikáció nehézségei, a túlélés, felgyógyulás öröme, illetve az is, hogy mentálisan mennyire megterhelő munka a Covid-kórházban helytállni.

A háttérbeszélgetésből kiderült, hogy a betegirányításban, a nemzetközi tudásmegosztásban, az új módszerek bevezetésében Magyarország kiemelkedő, ugyanakkor folyamatos kihívást jelentett a megfelelően felkészült szakápolói személyzet biztosítása. Dr. Constantinovits beszámolója optimista kicsengéssel zárult: a negyedik hullám az oltások révén feltehetően elkerülhető, illetve járulékos következményként sokan ébredtek rá az egészségügyi dolgozók közül is a szakszerű, pszichológusok által segített traumafeldolgozás fontosságára.

Köszönjük Dr. Constantinovits Miklósnak a bensőséges beszélgetést és a mély, személyes megélésének megosztását!