Olvasási idő: 4 perc

2022. szeptember 17-e borús reggelén elérkezett a pillanat, amire egész nyáron vártam, hogy megtapasztaljam milyen is valójában a KáPé szombat, az interneten látottakhoz képest.

A budapesti képzési központ megtalálása nem okozott nehézséget, olyan volt akár a képeken. Ám az aula felülmúlta az elképzeléseimet, mintha egy új világba léptem volna. A fotocellás ajtó mögött egy segítőkész hölgy fogadott, aki elvezetett a Hunyadi Mátyás teremhez. Az elegáns és tágas helyiséget csend töltötte be. Nem tudtam mikor érkeznek a többiek, ezért indultam otthonról hamarabb. Szerencsére pár perc múlva egy kisebb csapat érkezése megtörte a csendet és idővel nekem is akadt társaságom.

Zsiga Karola és Kiss Balázs köszöntőjük keretében a program rövid ismertetésével megnyitották az eseményt, majd átadták a szót Pöltl Ákosnak. Átfogó képet kaptunk a digitális piac működéséről. Megismertük az azt uraló vállalatokat és fő bevételük titkát, ami az emberektől kapott figyelemből származik. Hosszú távon ez nem igen tűnik etikusnak szolgáltatásaik hatása miatt. A boldogságot sajnos a függőség követi. Egyre kevésbé leszünk inger érzékenyek, több endorfinra van szüksége szervezetünknek jókedvünk megmaradása érdekében. Meglepő volt számomra, hogy a katonaságnál videó játékokat alkalmaznak terápiás módszerként, illetve a belső gátak áttörésére, amit újraprogramozásként emlegetnek, az emberek jelentős részébe belekódolt lelkiismeret eltörlése miatt. Előadónk közelharci kiképző is, ezért láthattunk egy akció dús, interaktív önvédelmi bemutatót tanácsokkal kiegészítve.

Szünetben a pizza érkezését várva az aulában játékos ismerkedésbe kezdtünk egy nagy kört alkotva. Ezt követően elérkezett a workshopok ideje, amiket kisebb csoportokban tekinthettünk meg. Először Koltányiné Vadász Viktória retorikáról szóló, gyakorlatias előadásán vettem részt. Szereplés során alkalmazható kreatív trükköket tanultunk. Emlékezetes volt, amikor a minket körülvevő környezetre kellett koncentrálnunk, az érzékszerveinket használva, hogy legyőzzük idegességünket, a jelenre összpontosítsunk.

Az előadóból kilépve észrevettük, hogy megérkezett a pizza. Meglepetésemre legalább nyolc dobozt pillantottam meg. Mindenkire gondoltak, volt miből válogatni. Sonka kukoricával vagy gombával és paradicsommal, a vegetáriánusoknak pedig margherita. Élvezettel fogyasztottuk.

Rövid társalgást követően beültünk a második workshopra, amit Dr. Bányász Péter tartott „Kiberbiztonság és a social media dezinformációja” címen. Humoros előadásmódjának köszönhetően végig remekül éreztük magunkat, miközben megtanultuk, hogyan ne essünk a digitális térben tevékenykedő csalók áldozatául. A megtéveszthetőségről és emberi butaságról szóló Ludovika Fesztiválon játszódó története még szimpatikusabbá tette számomra a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet.

A harmadik workshopra a forgórendszer miatt nem volt alkalmam betekinteni. Gaskóné Nagy Erika Tükröm, tükröm mond meg nékem, ki a legszebb az online térben foglalkozása a közösségi médiában sugallt megjelenésünkkel foglalkozott.

Végül összegyűltünk a Hunyadi Mátyás teremben, ahol globális kérdéseket vitattunk meg hat fős csoportokban, öt percet szánva egy-egy témára. Először döntenünk kellett a város és a falu között, majd a kibocsátáskereskedelemről alkottunk véleményt, illetve megneveztük a világ legnagyobb gazdasági hatalmát.

Hálás vagyok, hogy részt vehettem az eseményen. Alig várom a következőt.