Olvasási idő: 5 perc

A 2019-es őszi félév első Vezetőképző Klubján Dennis Meadows, tudós, professzor emeritus volt a vendégünk.

A 2019-es őszi félév első Vezetőképző Klubján Dennis Meadows, tudós, professzor emeritus volt a vendégünk. A harmincmilliós példányszámban elkelt A növekedés határai szerzője könyve mellett mesélt nekünk a játékok szerepéről az életünkben, a népességnövekedésről, az általa alapított Balaton-csoportról és a fenntartható fejlődés esélyeiről.

Dennis Meadows 1970-ben, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatójaként került az intézet és a Római Klub emberiség helyzetével foglalkozó kutatásának élére, minek eredményeképp két évvel később megszületett az évtized egyik úttörő alkotása: A növekedés határai. A könyv korát alaposan megelőzve, a hetvenes évek optimizmusa közepette forradalminak számító kérdésfeltevéssel tárta fel és modellezte a féktelen népességnövekedés és a fogyatkozó erőforrások problematikáját, illetve hogy milyen jövőhöz vezetnek ezek a jelenségek a Földön. Ahogy azt az előadása közben rajzolt diagramjával is bemutatta, a könyv  különböző számításokkal számos különböző szcenáriót kirajzolt. Annyiban azonban ezek mindegyike hasonló eredményre jutott, hogy az exponenciális növekedés igen hamar eléri majd a korlátait – jó eséllyel 2020 körül vagy az azt követő évtizedekben.

„Szakmai életük során önök tanúi lesznek a jelentős csökkenésnek, ami a világnépességet és az ezzel összefüggő ismérveket érinti” – hangzott el a beszélgetés során a predikció, majd a demográfiai értelmű függőségi arány változásairól és a kínai egygyermekes családmodellről is szó esett.

Dennis Meadows a könyvéről beszélve szépen egyensúlyozott egyéni várakozásai, tudományos eredményei és ezek kezelése helyes módjának ismertetése között: kitért a szociogazdasági jóslatok nehézkességére és a világ valóban gyors változásaira. A növekedés határai legelső kiadásában például, mint mesélte, elenyésző számban szerepelt a klímaváltozás kifejezés, aminek ilyen fokú alulhangsúlyozása pár évtized alatt elképzelhetetlenné vált egy hasonló tudományos munkában.

Következő nagyobb témakörként a játékok merültek fel, elvégre vendégünk a megújuló erőforrásokkal való gazdálkodást szimuláló Fishbanks társasjáték megalkotója is. Tudós előadónk a játék számos funkcióját sorolta fel, hitet téve annak tanító, szórakoztató és kutatás-módszertani célzata mellett is. Bár első eredményeit a matematikai kifejezések és faktoreliminációk világában érte el, mára a részletes és precíz stratégiai játékok mellett a metaforikus kísérleteket is tanulságosnak tartja és szívesen alkalmazza, amit mi is megtapasztalhattunk a szeptemberi beszélgetés során.       

Dennis Meadows nem először járt Magyarországon, amiről szintén szó esett. Országunkkal akkor fordult szorosabbra a viszonya, amikor felesége, Donella az ENSZ egy konferenciáján találkozott Kapolyi László közgazdász-mérnök-politikussal, későbbi ipari miniszterrel. Kapolyi Lászlót igen érdekelték Meadowsék kutatási területei, ezért vendégül látta őket és a világmodellek szakértőit Csopakon – ebből nőtte ki magát a Balaton-csoport, ami azóta is minden évben összegyűjti a világ kiemelkedő tudósait és menedzsereit, hogy az erőforrások fennmaradásáról gondolkozzanak és tevőleges akciókat kezdeményezzenek.

Ezzel az anekdotával jutottunk el az este egy különösen izgalmas részéhez, amikor is Dennis Meadows a fenntartható fejlődés fogalmát kritizálta. Szerinte ugyanis elképzelhető, hogy mindez már valamelyest megkésett az események előrehaladtával, így fontosabb (bármennyire is nehezebb) lehet az életminőség előrehaladásával kapcsolatosan lemondásokról, visszalépésekről beszélni, ami a szerinte kulcsfontosságú ellenálló képesség (resilience) fogalmával függ össze. Mint feltárta, létezik egy kompromisszum (trade-off) a hatékonyság és a resilience között (ennek szemléletes illusztrációja volt, hogy például egy egy alkatrészt egyetlen földrajzi helyen gyártó vállalatot fokozottan veszélyeztetik potenciális természeti katasztrófák), ennek kapcsán pedig (egy hallgatói kérdésre válaszul) a központi irányítás feladatairól is beszélt Meadows. Úgy véli ugyanis, hogy az államnak szerepe van az ellenállóképesség valorizálásában, amit a gazdasági érdek nem mindig helyez megfelelő fontossági szorzóval a képletekbe.

Dennis Meadows előadása és érdekes gondolatai igencsak inspiratív módon nyitották meg a Vezetőképző Klubok őszi szériáját, amit a mostani alkalom utáni folyosói viták és továbbgondolások is látványosan igazoltak. Közvetlen stílusával, élménydús történeteivel és rendkívüli tudásával remek szakmai élményt nyújtott jelenléte, az azóta hallott visszajelzések alapján nem csak számomra. 

Szücs Zoltán
BCE Marking MA

A fényképeket készítette: Gyurkovits Tamás, MCC