Olvasási idő: 3 perc

Január 22-én “Csillagok háborúja – Hatalmi vetélkedés napjainkban” címmel rendezte meg Középiskolás Programunk második budapesti regionális szakmai napját az MCC Tas vezér utcai épületében.

Délelőtti vendégünk Salát Gergely sinológus, műfordító volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, aki a „Kína és az új hidegháború” c. előadásában mutatta be a résztvevőknek az USA és Kína hatalmi játszmáját.

Az előadó bemutatta a kínai-amerikai konfliktus okait, felvetette a kérdést, hogy valóban beszélhetünk-e hidegháború 2.0-ról, és eltűnődött azon, vajon van-e esélye a globalizáció és a kölcsönös függőségek korában két rivális politikai-gazdasági blokk kialakulásának. Az előadás után a diákoknak lehetősége nyílt kérdéseket feltenni a tárgyalt témákhoz kapcsolódóan.

A pizzaebédet követően, a délután folyamán több párhuzamosan futó foglalkozás közül választhattak a résztvevők. A program számos különféle témát ölelt fel, ezzel is lehetőséget biztosítva a diákok számára, hogy megtalálják a hozzájuk legközelebb álló foglalkozást.

Vendégünk volt Zakariás Máté színész, aki egy teljes délutánt felölelő „Színházi társasjátékba” vonta be a résztvevőket Ibsen – Babaház c. művére építve. A foglalkozás során a diákoknak a darab szereplőinek szemszögéből kellett döntést hozniuk, így alakítva a cselekményt. Lehetőség volt emellett részt venni „Kommunikációs tréningen”, ahol a diákok Szabó Anita MCC alumna segítségével sajátíthatták el a nyilvános beszéd alapjait. Ezen felül a résztvevők csatlakozhattak a Kövér László által vezetett „Beszélgetés a fenntarthatóságról” c. közös gondolkodáshoz, valamint a Székely Levente vezette „Ifjúságkutató műhelyhez”, melyen fókuszcsoport-szimulációra került sor az ifjúságot leginkább foglalkoztató kérdések mentén.

Bízunk benne, hogy a kisebb létszámú rendezvény és a program elején tartott közösségépítő játékok a szakmai fejlődés mellett a kapcsolatok építésében is támogatták a résztvevőket.