Olvasási idő: 3 perc

Budapest, 2022. június 21. – A család, az oktatás és a kultúra is erőforrás az ország számára – emelte ki Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kedd esti, teltházas eseményén. A tárcavezető elmondta: a családpolitika terén három mutató különösen fontos – a kiszámíthatóság; a mielőbbi gyermekvállalás; valamint a jövedelememelkedés a gyermekes háztartásokban. Az MCC Tas vezér utcai központjába látogató miniszterrel Setényi János, a Tanuláskutató Intézet vezetője beszélgetett.

Májusban hivatalba lépett az új kormány Magyarországon, amelynek miniszterei az MCC budapesti, illetve regionális központjaiban ismertetik céljaikat, beszélnek területükkel kapcsolatos feladataikról, jövőképükről. A rendezvénysorozat első állomásaként Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter ismertette politikai célkitűzéseit. A diákok, oktatók és a sajtó munkatársai előtt tartott előadásában a tárcavezető elmondta: a frissen megalakult Kulturális és Innovációs Minisztérium hét területért – a kultúráért, az innovációért a tudománypolitikáért, a felsőoktatásért, a szakképzésért, a vállalkozásfejlesztésért, valamint a családpolitikáért felelős. A kormányzat intézkedései négy alapvető jó – a kötődés, valahová tartozás; a gondoskodás képessége; az egyensúly; valamint a béke és biztonság – biztosítására vezethetők vissza. A miniszter többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi innovációs környezet rendkívül gyorsan változik, ezért a versenyképességhez innovatív, rugalmas, együttműködő munkavállalókra és vállalkozásokra van szükség.

Csák János a többi között szólt a családpolitikáról is, amelynek kapcsán kifejtette: a kormánynak olyan szerkezetet kell teremtenie, amely megkönnyíti a gyermekvállalást. Szerinte a rengeteg családtámogatás ellenére ma a gyermeket vállaló családok egy főre jutó jövetelme jóval alulmarad a gyermektelen háztartásokéhoz képest. A miniszter szerint ezt a két számot kell közelíteni egymáshoz úgy, hogy ne legyen pluszteher a gyermekvállalás. A korábbi üzletember és nagykövet beszélt az innováció területén előttünk álló feladatokról is: legyenek munkahelyek, legyenek benne olyan emberek, akik képesek működtetni azokat, együttműködőek és innovatívak, mert a világ gyorsan változik.

A rendezvénysorozat következő állomása a miskolci MCC, ahol Varga Judit igazságügyi miniszter beszél az új kormányzati ciklus kihívásairól, az előttünk álló feladatokról. Az esemény részleteiről a Mathias Corvinus Collegium (MCC) hivatalos honlapján, valamint Facebook oldalán olvashat.