Olvasási idő: 4 perc

Tartalmas négynapos képzésen vettek részt Bukarestben az Erdélyi Politikai Iskola diákjai március 26–29. között. Az érdekes előadások mellett parlamenti és nagykövetségi látogatások, politikusokkal való találkozások, beszélgetések gazdagították a programot.

Az Erdélyi Politikai Iskolát 2017 óta szervezi meg a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben. A program célja, hogy praktikus politikai ismeretekkel lásson el olyan érdeklődő fiatalokat, akik hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni. A képzéssorozaton már az ötödik évfolyam tanul.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miniszterelnök-helyettes kedd délelőtt fogadta a kormány épületében a képzés résztvevőit. „Kormányzati munkáról, a koalíció működéséről, kisebbségi törvényről, román-magyar kapcsolatokról és arról beszéltünk, hogyan néz ki a miniszterelnök-helyettes egy napja. Az RMDSZ azért lehet kormányon, mert bizalmat szavaztak neki a magyar emberek. Bár most nem vagyunk a mérleg nyelve, stabilizáló szerepet töltünk be a két nagy párt mellett, és az érdekérvényesítő képességünket is megőriztük” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az esemény kapcsán Geréd Imre, az Erdélyi Politikai Iskola egyik alapítója elmondta, örömmel tölti el, hogy a politikai iskola évről évre bővül, fejlődik, és már 93 diák vehetett részt a képzéseken. „A program nemcsak a politikai pályára készülőknek és politikai tanulmányokat végzőknek nyújt jó tudást és remek lehetőségeket, hanem minden érdeklődő fiatalnak, aki közösségi képviselettel, közösségszervezéssel szeretne foglalkozni. Fontosnak tartom, hogy a különböző szakterületekről érkező fiatalok megtapasztalják, a politika nemcsak arról szól, amit szűk körben, egy-egy településen vagy szervezeten belül látnak, hanem sok vetülete, szakpolitikai és elméleti háttere van, amelyben elmerülhetnek” – tette hozzá Geréd Imre, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a képzés egyben jó példája a magyar-magyar együttműködésnek, hiszen közösen dolgoznak rajta az erdélyi szervezők az MCC magyarországi munkatársaival.

A politikai iskola tagjai a képzéseken betekintést nyerhetnek a politikai pártok és kampányok működésébe, a közösségépítés folyamatába, a közvélemény-kutatás módszertanába, vezetői készségeiket pedig tárgyalástechnikai, retorikai és prezentációs tréningeken fejlesztik. Ezúttal Csepregi Gábor, az MCC vendégoktatója leadership-előadásával indult a képzés. Másnap vitatréninggel kezdték a napot egy közös EU-hadsereg és a székely autonómia témáiban, majd Márkus Etelka televíziós szakember, médiatréner tartott operatőrrel felvett szimulációs gyakorlatot A sajtó(s)veszélytől a médiakomfortig címmel. A mai geopolitikai kérdésekről és háborúról Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője tartott előadást, a délután folyamán pedig Molnár Zsolt ombudsman-helyettessel találkozhattak a fiatalok. Németh Zsolt magyar országgyűlési képviselővel online beszélgettek a magyarországi választások kampányfiniséről.

A továbbiakban a bukaresti magyar nagykövetségre látogatott a csapat, ahol az első beosztott konzul és kollegái fogadták őket. A későbbi parlamenti látogatáson egy frakcióülést is megtekinthettek, majd Bogya Annával, a miniszterelnök-helyettesi kabinet államtitkárával és Kacsó-Doboly Izabella Mária ifjúsági államtitkárral a román politikában tevékenykedő nők szerepéről, munkájáról beszélgettek. A következő programon Csoma Botond és Kelemen Attila parlamenti képviselőknek tehettek fel kérdéseket a résztvevők. A keddi hazautazás előtt Birgit Kelle német írónő, MCC-s vendégelőadó és Boris Kálnoky, az MCC Médiaiskola vezetője What will happen to Germany? (Mi lesz Németországgal?) címmel tartott előadást.