Olvasási idő: 3 perc

November 20. és 22. között tartották meg az Erdélyi Politikai Iskola második képzési hétvégéjét, melynek helyszíne ezúttal Budapest volt.

A hétvége első képzési napján Takács Bence Ervin, MMA ösztöndíjas versmondó, műsorvezető a kamerák elé invitálta a résztvevőket, akik egy TV interjúszimulációs tréningbe csöppentek és megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz feladat vár rájuk politikusként, közszereplőként pár percben átadni egy üzenetet a TV nézőknek, majd a provokatív válaszokra gyors, frappáns válaszokat adni.

Ezt követően Dr. Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője az Első randevútól a diplomáciai kommunikációig címmel tartott előadást. Jótanácsokat hallhattak tőle, hogyan alkalmazkodjanak az üzleti és diplomáciai életben, hogy váljanak szimpatikusabbá tárgyalások során. Ezután Tibor Fischer, az MCC Irodalmi Műhelyének vezetője mesélt azokról az időkről, mikor Romániából tudósított a forradalom idején. A nap végén a csoport ellátogatott az Erkel Színházba, ahol az István, a király című előadást nézték meg szimfonikus feldolgozásban.

A második nap első vendége Dr. Demkó Attila volt, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője, aki egy Geopolitikai körképet festett le a Kárpát medencéről, ahol többek között szó esett a most igen aktuális földgáz ellátásról és a magyar-román kapcsolatról is. Meghívott vendégükként köszönthették Dr. Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökét, akivel Hajdú András beszélgetett, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskolájának kutatótanára az ukrán-magyar kapcsolatról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről. Tapasztalatait osztotta meg arról, hogy hogyan lehet közösséget építeni és azt összetartani, még olyan nehézségek mellett is, hogy távolról, Budapestről menedzseli ezt.

A nap utolsó szakmai programjaként Hal Melinda előadását hallgathatták meg, aki az MCC Test és Lélek Műhelyének vezetője. Szó esett politikai pszichológiáról, vezetői stílusokról pszichológusi szemmel és megtanulhattak egy módszert is, hogy hogyan tud egy vezető könnyen relaxálni a stresszes időszakban. A nap végén Kovács Zsolt, az MCC Erdélyi Politikai Iskola alumnusa tartott Honismereti kvízt, ahol négy csapat küzdött egymással a győztes címért.

A képzési alkalom utolsó napján a csoport megtekintette az Összetartozás emlékhelyét a Kossuth téren, majd a Parlamentbe látogatott, ahol egy rendkívüli körbevezetés keretében Dr. Orbán Balázs az MCC kuratóriumi elnöke fogadta a csoportot.