Olvasási idő: 3 perc

Magyarország tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC – hangsúlyozta Orbán Balázs, kuratóriumi elnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján. A szeptember 16-án, az MCC budapesti központjában tartott ünnepségen Szalai Zoltán főigazgató az MCC terveiről szólva bejelentette, képzési központot hoznak létre idén Brüsszelben, bekapcsolódva ezzel az Európai Unió központjának pezsgő vérkeringésébe.

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnökének köszöntőjében rámutatott: „Az MCC-nek nem titkolt célja a magyar tehetségek gondozása, így különösen sokat jelent az nekünk, hogy minden évben ennyi tehetséges magyar fiatal tud egy helyen összegyűlni.” Kiemelte, nem számít, hogy a tehetség honnan jön, csak az számít, mire képes és mit tud kihozni a diák magából. Véleménye szerint ezen múlik, hogy mit hagyunk örökül a világnak. Orbán Balázs szerint Magyarország lassan, de biztosan tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, melyben nagy szerepet vállal az MCC.

Szalai Zoltán az évnyitón bejelentette, az MCC idén októberben új központot hoz létre Brüsszelben. A főigazgató kiemelte, a jövőben a belgiumi központba az MCC-s diákok rendszeresen járhatnak tanulmányutakra, melyek segítségével megismerhetik az európai politikai és gazdasági folyamatokat, illetve konferenciáknak, könyvbemutatóknak is otthon ad majd. A főigazgató továbbá az elkövetkező időszak izgalmas programjait is ismertette, melyek közül kiemelkedő fontosságú az MCC Budapest Summit szeptember végén, ahol az orosz-ukrán háború gazdasági következményei lesznek a központban.

A tanévnyitón többek között elhangzott, az MCC minden évben, így az új tanévben is új műhelyekkel és szakemberekkel gazdagodik. Ősztől a Visiting Fellowship Program keretében 15 külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát, közülük Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató, a Columbia Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja; Peter Boghossian, világhírű amerikai filozófus; Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, filozófiai antropológus és John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa Parlament korábbi munkatársa külön köszöntötte a diákokat.

Ács Zoltán beszédében a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozta, melyet saját életéből hozott példákkal támasztott alá, beszélt továbbá a digitális forradalom hatásairól is, amely szerinte alapjaiban változtatta meg a világot. Peter Boghossian és Csepregi Gábor a kritikus gondolkozásra ösztönözte a diákokat, míg John Laughland a háború okozta gazdasági és politikai nehézségekről beszélt.

Az idei évben, az MCC-ben rekordszámú, csaknem 6000 hallgatóval indult meg a tanév 24 képzési helyszínen. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program Kárpát-medence-szerte 23 városban mintegy 1500 diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban 15 központban 3700, az Egyetemi Programban (EP) pedig 7 központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti Programok. A tehetséggondozó intézmény célja 35 helyszínen 10 000 diák oktatása, nevelése.