Olvasási idő: 3 perc

Nem szeret udvariatlan vendég lenni, de ha kell, megteszi. Véleménye szerint kiemelten fontos, hogy valódi problémákról beszéljünk és merjük megkérdőjelezni a fősodor által elfogadott narratívát, akkor is, ha tudjuk, ezzel homlokegyenest szembefordulunk a normákkal. Böszörményi-Nagy Gergely jövőkutató, közösségépítő, a Brain Bar alapítója mutatta be szerdán este az MCC Press gondozásában megjelent „Nonkonform – A jövő olvasókönyve „ című könyvét a debreceni MCC-ben!

„Könyvek a jövőről” című rovatában, a Mandiner hetilap hasábjain Böszörményi-Nagy Gergely már több mint százötven tudományos és közéleti könyvet mutatott be a magyar nyilvánosságnak. Régi és új műveket, amik bátor, izgalmas és megbízható útjelzők a jövőhöz. A legfontosabbakat most kompakt olvasókönyvbe rendezte, hogy egyben is elérhetővé tegye a közönség számára.

A beszélgetés kezdetén a szerző kiemelte, hogy az egész eddigi életútja predesztinálta a könyv megírására. Viccesen megjegyezte, kicsit fura, hogy az édesapjával ellentétben neki nincs „rendes szakmája”, mégis ő vállalkozott kettejük közül a gondolatok papírra vetésére. Minden szaván jól érezhette a közönség, mennyire hálás a családjának és milyen fontosak számára ezek a legelemibb kapcsolatok. 

Gorácz Anikó, a beszélgetés moderátora, az MCC Press kommunikációs vezetője megjegyezte, a kötet akár egy műtárgyként is megállná a helyét, hiszen a különböző fejezeteket négy kiemelkedő magyar grafikus képei illusztrálják. Azonban természetesen a remek grafikai munkánál is fontosabbak azok a gondolatok, tézisek, melyeket a szerző nem fél kijelenteni vagy megcáfolni művében. 

„Ez az olvasókönyv azoknak a fiatal magyaroknak szól, akik ambiciózusak, kíváncsiak, és fontos kérdésekben nem fogadják el a vákuumcsomagolt válaszokat.”

A jövőkutató számos szaktekintély munkáját rendezte össze ebben az olvasókönyvben, mely minden egyes fejezetben a megjelölt tudósokra alapoz, de Böszörményi-Nagy Gergely véleményét és gondolatait tárja elénk. A kutatómunka során számos esetben olvasott a szerző a sajátjaihoz hasonló véleményeket: 

„Itt megnyugodtam, hogy jól gondolkozom a világunkat éríntő kérdésekben!” – tette hozzá nevetve, de rögtön felhívta arra is a figyelmet, hogy sok esetben viszont az olvasottak hatására megváltoztatta a véleményét az adott témát illetően. 

Az este folyamán a teljesség igénye nélkül szó esett még az evolúció és politika kérdéséről, identitásról és innovációról, de az éghajlat és a háborúk is górcső alá kerültek. A szerző számos saját élménye és kitekintése még élvezhetőbbé és izgalmasabbá tette az egyébként is remekül megkomponált beszélgetést. A közönség érdeklődését a rengeteg kérdés mellett az is jól mutatja, hogy az előadás vége után még egy órával is sorban álltak a résztvevők, hogy dedikáltathassák „A jövő olvasókönyvét” és válthassanak néhány szót a szerzővel.