Olvasási idő: 3 perc

Aki a fiatalokat ismeri, az a jövőt is ismeri – hangzott Dr. Kiss-Kozma Georgina előadásának nyitómondata Kecskeméten.

„Ezek a mai fiatalok!” – halljuk számtalanszor az idősebb generáció tagjaitól. A Z generációról kialakult sztereotípiák azért is tartják magukat, mert keveset tudunk a világukról. Ahhoz, hogy jobban megértsük őket, elsősorban meg kell ismernünk őket.

Az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója Sztereotípiákon innen és túl: négy állítás a mai fiatalokról című előadásában osztotta meg a Z generációtól származó információkat három kutatást alapul véve.

Az előadó a Z generációval kapcsolatos legfontosabb sztereotípiákat ragadta meg és elemezte: Vajon tényleg egy magányos, értékvesztett generációról beszélünk, akik nehezen motiválhatók, csak a telefonjukat nyomkodják és az egyik legfontosabb problémájuk az elidegenedés önmaguktól vagy a munka világától? Lusták és irreális elvárásaik vannak a munkahelyükkel szemben? Honnan tájékozódnak és mi hat rájuk a leginkább?

Az intenzív technológiai környezetben felnövekvő nemzedék a digitális bennszülöttek, akik nem akarnak felnőni, felelősséget vállalni, elköteleződni, ugyanakkor tudatosan terveznek, pl. a családalapítás kitolódott és a házasság előtt jellemzően kipróbálják az életközösséget. A kutatások alátámasztották, hogy magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint a korábbi generációk, tehát a társadalom alapműveltsége nő. A képzés kiemelt jelentőséggel bír, hiszen az ország versenyképességét befolyásolja. Csendes generációnak is titulálhatjuk őket, akik jellemzően nem kapcsolódnak be a közéletbe, alacsony politikai érdeklődés jellemzi őket. A Z generáció lázadó attitűdje leginkább az online térben jelenik meg.

A feltételezett magányosság tekintetében a kutatási eredmények azt igazolják, hogy nincs elszigeteltség a Z generáció körében és a változásokra gyorsan és hatékonyan reagálnak.

A kutatási tapasztalatok megismerését követően az előadáson résztvevő középiskolásokkal jó hangulatú kötetlen beszélgetés és társasjáték-parti vette kezdetét.