Olvasási idő: 2 perc

2022. július 6-8. között Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója szakértői találkozókon vettek részt Berlinben. A találkozók keretében kétoldalú párbeszédet folytattak a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséről, a folyamatban lévő könyvkiadásokról, valamint a lehetséges közös együttműködésekről.

 

A két nap során találkoztak Michael Borcharddal, a Konrad-Adenauer-Stiftung kutatási vezetőjével és a Helmut-Kohl-Stiftung alelnökével, Thomas Jurkkal, Szászország volt miniszterelnök-helyettesével (SPD), Linda Teuteberggel, az FDP parlamenti képviselőjével és a párt korábbi főtitkárával, Patricia Lips-szel, a CDU/CSU Bundestag-frakció elnökhelyettesével, Volkmar Kleinnel, a CDU parlamenti képviselőjével és Knut Abrahammal, a CDU parlamenti képviselőjével és a külügyi bizottság tagjával.

A találkozók során olyan aktuális német politikai kérdések kerültek megvitatásra, mint a gazdaság- és energiapolitika vagy az európai integráció és az európai biztonsági struktúrával kapcsolatos kihívások. Emellett megvitatták az aktuális politikai nézeteltérések magyar nézőpontját, és elemezték a magyar-német kapcsolatok helyzetét. Megállapították, hogy a két ország politikai hasonlósága ellenére számos olyan különbség van, amelyek félreértés esetén problémává válhatnak. Szalai és Bauer bemutatta az MCC és a Magyar-Német Intézet munkáját is, amely már Magyarország határain túlra is kiterjesztette tevékenységét: 2021 novemberében Berlinben, 2022 júniusában pedig Stuttgartban megtartott rendezvényekkel. A magyarországi politikai és közéleti események iránti németországi érdeklődés megerősíti a Magyar-Német Intézet azon célját, hogy a jövőben további projekteket valósítson meg a német nyelvterületen. Ebben az összefüggésben a háromnapos szakmai program fontos lépés volt a német partnerekkel való közös együttműködés lehetőségeinek megvitatása felé.