Olvasási idő: 2 perc

A fanyar iróniával, nemritkán fekete humorral átitatott, szellemességében is mély gondolatiságú szövegeiről ismert magyar származású angol író, Tibor Fischer legújabb regénye veszettül szórakoztató társadalomszatíra – hangzott el az MCC által szervezett eseményen, amelyen a szerző magyar nyelven megjelent, Így urald a világot című könyvét mutatták be az érdeklődőknek.

Az eseményen Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntő beszédében mindenkit a könyv elolvasására buzdított, hiszen az szerinte olyan kérdéseket feszeget, melyek manapság sokakat foglalkoztatnak. A szerzővel Kálnoky Boris újságíró, az MCC Média Iskola vezetője és Smid Róbert irodalom- és kultúratudós beszélgetettek. Utóbbi hangsúlyozta a műben található narrátor nehezen kategorizálható szerepét. Az MCC Press gondozásában megjelent könyv egy része a főhősön keresztül mutatja be, hogy London és számos ismertebb város megfizethetetlenné vált az átlagember számára – jegyezte meg ennek kapcsán Tibor Fischer. Az író véleménye szerint az 1970-es években London egy kellemes, élhető hely volt, de ez ma már sajnos nincsen így. Az MCC Irodalmi Műhely vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy az olvasó dönti el a főhős megítélését, hiszen annak ellenére, hogy az írónak megvan a véleménye arról, hogy az általa megálmodott karaktert milyennek alkotta meg, a könyv publikálása után a mű közkinccsé válik, melynek az is a hozománya, hogy az olvasók maguk alakítják ki a főhőshöz való viszonyulásukat.

Az Így urald a világot tökéletesen beleillik a Man Booker-díjra jelölt A béka segge alatt (1992), a Gógyigaleri (1994) vagy az Aki hülye, az ne olvassa! (2000) idehaza is megjelent műveinek sorába, és szórakoztató stílusával tovább gyarapítja majd a magyar olvasók egyre népesebb táborát- hangzott el a könyvbemutatón.