Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Középiskolás Program diákprojektje keretében adják ki a KárPit negyedéves irodalmi és művészeti folyóiratot, amelynek szerkesztői tartottak lapbemutatót a tehetséggondozó intézmény budapesti központjában. A főszerkesztő, Bartusz─Dobosi László vezető oktató és a diákszerkesztők mellett megszólaltak a kortárs magyar irodalom meghatározó alakjai is, többek között Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke és Weiner Sennyey Tibor költő, író, a Drót internetes folyóirat főszerkesztője.

Már a folyóirat elnevezése is egyfajta szójáték, többletjelentést hordoz, hiszen a kárpit kifejezés a latin eredetű text szóra utal, amely egyszerre jelent szöveget (textúra) és szövetet (textília). A magát irodalmi, művészeti folyóiratként definiáló folyóirat ezért is kapta a „Szöveg a szöveten” alcímet. Ahogy a fonalak behálózzák az anyagot, ugyanúgy a betűk, a szavak, a mondataink is behálózzák a folyóiratot és az egész életünket – fogalmazott az eseményen Bartusz-Dobosi László. A főszerkesztő kitért arra is, hogy a KárPit elnevezés egyaránt utal a Kárpát-medencére és a Középiskolás Programra is.

Azt is érdemes figyelembe venni a KárPit olvasása közben, hogy az MCC-s diákok nemcsak szerkesztik a lapot, hanem írnak is bele: interjúkat készítenek, kritikát, esszét írnak és nem utolsósorban a szépirodalomban is megcsillogtatják tudásukat. A diákok egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a publikálás időigényes feladat, hiszen, ha valaki minőségi munkát szeretne folytatni, ahhoz idő és odaadás szükséges.

Arra a kérdésre, hogy a mai digitális világban milyen létjogosultsága van egy nyomatott irodalmi folyóiratnak Erős Kinga megjegyezte, hogy a magyar irodalom folyóirat-központú, azonban ez nem minden nemzetnél van így. A történelmi hagyományunk része, hogy az írók lapokba, irodalmi műhelyekbe tömörülve adták, adják ki a műveiket – tette hozzá.

A beszélgetés további részében szó volt a KárPit bemutatása mellett a magyar irodalom és a folyóiratok évszázados kapcsolatáról, a nyomtatott sajtó jövőjéről, az irodalom szerepéről és esélyeiről a tehetséggondozás és utánpótlás terén.